Kokos má bohaté využití. Je oblíbený pro svou dužinu, vodu, mléko i olej. Podle statistik je skoro třetina světové populace ekonomicky závislá na kokosu. Dopustit na něj nedají ani vegani nebo lidé s alergií na mléčné proteiny či s intolerancí laktózy. Kokosový olej je již po několik staletí považován za všelék. Také kokosová voda je velmi ceněným produktem. Je sterilní a složení má téměř identické jako lidská krevní plazma. V našich končinách se nejčastěji můžete setkat s kokosovým mlékem, olejem a sušenou dužinou. Kokos obecně obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, E, C, železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík, křemík, sodík a nasycené tuky. Funguje tak především jako prevence rakoviny prostaty, prsu, ale i střev. Zvyšuje imunitu, chrání kůži podobně jako lidský maz, bojuje proti virům, bakteriím, plísním a kvasinkám. Kokos je také vhodný při redukční dietě. Dodá potřebnou energii, ale obsahuje málo kalorií.

Křehká kokosová kolečka

Tyto sušenky jsou křehké a plné voňavého kokosu. Jejich výhodou je, že je můžete také slepit marmeládou, medem nebo čokoládou. Na 2 plechy budete potřebovat 200 g kokosové moučky, 200 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky (+ trochu na pomoučnění válu), 100 g másla nebo tuku na pečení, 6 lžic mléka, 1 lžíci citronové šťávy, kůru z 1 citronu a pečící papír. Všechny přísady smíchejte v misce a vypracujte husté těsto. Na pomoučeném válu vyválejte plát o šířce cca 3 mm. Pak vykrajujte formičkami vámi zvolený tvar sušenek. Dejte je na pečící papír a pečte na 170 °C 5–7 minut, dokud nebudou trochu dozlatova. Po vychladnutí je můžete slepit nebo ozdobit polevou z bílé a tmavé čokolády.

Související články

Rychlé kokosové pusinky

Toto kokosové cukroví patří mezi tradiční vánoční pochutinu. Kokosky nejsou příliš sladké, takže je ocení i ti, kteří si drží linii nebo cukru až tak neholdují. Připravte si 200 g strouhaného kokosu, 3 bílky, 1 limetku v BIO kvalitě, 225 g moučkového cukru a 60 g hladké mouky. Strouhaný kokos lehce opražte bez tuku na pánvi dozlatova. Poté ho nechte vychladnout. Předehřejte troubu na 180 °C. Najemno nastrouhejte trochu limetkové kůry a vymačkejte z ní šťávu. Do misky dejte bílky, 1 lžíci limetkové šťávy a vyšlehejte tuhý sníh. Do něj zapracujte opražený kokos, limetkovou kůrů a zbytek šťávy. Vzniklou kokosovou hmotu pomocí dvou lžiček ukládejte na plech. Pečte zhruba 10 minut.

Raffaelo

Pomyslné první místo na stupínku vítězů patří rozhodně sněhově bílým kuličkám s mandlí uvnitř. Jsou jednoduché na přípravu, takže je můžete nachystat kdykoli, kdy budete mít chuť na sladké. Na raffaelo kuličky budete potřebovat 1 plechovku salka, 200 g nejlépe BIO strouhaného kokosu a balíček loupaných mandlí. Pokud neseženete loupané mandle, můžete si zakoupit neoloupané, ve vroucí vodě je spařit a zbavit tak slupky. Salko smíchejte s kokosem, aby vzniklo hustší těsto. Z něj pak tvarujte malé kuličky, do kterých vmáčkněte jednu mandli. Hotová raffaela obalte v kokosu, čokoládě nebo v barevném sypání. Nakonec je nechte ztuhnout v ledničce. Z jednoho salka vyrobíte přibližně 50 kuliček.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.rehabilitace.info, www.topvanoce.cz, www.prozeny.cz, www.az-recepty.cz