obrázek z archivu ireceptar.cz

Koláč jako dárek čili co pěkného se dá vytvořit z těsta a náplně

Jedlé dárky patří k těm, které s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou přinášejí radost obdarovaným, tedy i dárcům. Dokázal to také koláč s výtvarně pojatým dekorem z „dlouhatánského hada“.

Dlouho jsem přemýšlela, co dát synovi k svátku. Nakonec manžel pomohl udělat kynuté těsto a náplň z rozvařených jablek. Já jsem se pustila do koláče. Mouku jsem použila na váleček a na začátku práce jsem jí lehce potřela dřevěný vál.

Lem, vlnovka, cop, kytička, lístek...

Nejdříve jsem válečkem vyválela na válu z těsta kolečko, to jsem přenesla na plech pokrytý pečicím papírem. Na kolečko jsem nanesla a rozetřela náplň. Pak jsem z kousku těsta vyválela rukama „hada“, z něho vytvořila malý kroužek a ten jsem umístila do středu koláče. Vyplnila jsem jej troškou rybízové marmelády (použila jsem při tom malou lžičku).

Když jsem si tak s těstem hrála, zjistila jsem, že „hadi“ se dají vyválet téměř nekonečně dlouzí, tak jsem je začala skládat na koláč do velkých vlnovek. Kolem koláče jsem položila copánek, který jsem upletla ze tří „dlouhatánských hadů“. Konce jsem do sebe zapletla tak, aby nebyl patrný spoj.

postup výrobypostup výrobyAutor: Archiv ireceptar.cz

Koláč mi připadal stále ještě prázdný. Pak mě napadlo, že jsem svého času kdesi v časopise studovala tvary velikonočních „jidášků“. Tak jsem i své prameny zakroutila a konečky jsem schovala pod cop. Kytičky jsem nakrájela nožem z rozmáčknuté kuličky.

Stále se mi nelíbil spoj středového kolečka. Potřeboval něčím zamaskovat. Vzpomněla jsem si na svůj oblíbený lísteček; udělala jsem tedy delší placičku, vytvořila špičku a nakrájela ji nožem.

Koláč už byl, jak má být, a rozehřátá trouba čekala, tak jsem ho už jen potřela rozšlehaným vajíčkem a strčila jsem ho do trouby.

Vytahovala jsem ho právě v okamžiku, když syn přišel ze školy. Nadšeně na něj zíral. Myslím, že dárek k svátku ho opravdu potěšil.

koláč k nakousnutíkoláč k nakousnutíAutor: Archiv ireceptar.cz

Jihočeský kynutý koláč s jablečnou náplní

  • 750 g hladké mouky
  • 5 polévkových lžic cukru krystal
  • 1 hera (125 g tuku)
  • 42 g droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce na potření
  • trochu hladké mouky na vyválení

Náplň

Asi šest jablek (mohou být i horší) zbavíme slupky a jádřinců, nakrájíme na malé kousky a povaříme s troškou vody. Pak vodu scedíme, zamícháme cukr krupici (asi 4 lžíce) a jeden vanilkový puding. Necháme vychladnout a potom nanášíme stěrkou na koláč.

postup výrobypostup výrobyAutor: Archiv ireceptar.cz

Těsto

Z droždí, vlažného mléka a trošky cukru připravíme kvásek a necháme jej trochu vykynout. Pak kvásek přidáme do mísy s moukou, cukrem a rozdrobenou herou. Přidáme vejce a sůl. Rozmícháme, podle potřeby ještě přidáme mléko. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v troubě zapnuté „naslabo“.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

S těstem pracujeme v teple.

Při kynutí 2x nebo i 3x prohněteme a necháme znovu vykynout. Vyválíme placičku — kolečko, dáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme náplní a zbytek koláče vytvarujeme podle popisu.

Koláč potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme ho do dobře vyhřáté trouby a pečeme na 250 °C. Z trouby vyjmeme dříve, než úplně zhnědne.

Kresba a foto autorka

Akční letáky