Když koláč, tak jedině z plechu. To jste si možná doposud mysleli. Jenomže život je změna, a tak se klidně můžeme pustit do inovace, která se možná pro příště stane novým standardem pro vaše rychlé pečení. Koláč ze sklenice je totiž hotový v okamžiku a vy se téměř o nic nemusíte starat. Nevěříte? Pojďte ho vyzkoušet. 

Podívejte se na videonávod na youtube v kanálu The Station Bakery:

Zdroj: Youtube

Jen pár surovin

Na přípravu tohoto sladkého překvapení budete potřebovat jen ovoce, mouku, cukr, kypřicí prášek, trochu soli a máslo. Nic víc, kromě sklenice na zavařování, ve které se bude koláč péct. Připravit si můžete samozřejmě více menších nádob, aby měl každý strávník ve výsledku svoji vlastní soukromou porci. Postup přípravy vás jistě mile překvapí svou rychlostí a jednoduchostí. 

Nemusíte nic vážit

V jakém poměru si suroviny odměříme? Vše záleží na ovoci, které bude tvořit základ zákusku. Mouka a cukr pak mají tvořit pětinu objemu ovoce, kypřicího prášku dáme asi půl lžičky a soli ještě méně.

Rozhodneme-li se pro snadné počítání odměřit například 2,5 hrnku ovoce, budeme potřebovat také půl hrnku mouky a cukru. Navíc 200 gramů másla a ostatní zmiňované přísady v přiměřeném množství. To je vše, můžeme se pustit do díla. 

Jde to hodně rychle

Abychom neztráceli čas, pustíme si ze všeho nejdřív troubu, aby se nahřívala. Budeme potřebovat teplotu 160 °C, ale je samozřejmě potřeba vzít v úvahu zkušenosti s vlastním sporákem, protože každá trouba má svoje vlastní specifika.

Jakmile se začne předehřívat, je čas jít připravovat koláče. Ovoce nejprve pokrájíme na menší kousky, které ve stejném poměru nasypeme do dobře vymytých a pachu předchozího obsahu zbavených sklenic.

Pokud se obáváte, že jsme zapomněli na míchání těsta, můžeme vás uklidnit, právě toto je opravdu správný postup. Až nyní totiž do sklenice přijdou další ingredience, ale suché… 

Zapomeňte na těsto

Mouku s cukrem, kypřicím práškem a trochou soli dobře promícháme a touto suchou směsí zasypeme ovoce ve sklenicích. Zcela nakonec nahoru přidejte ještě asi 50 gramů másla.

To je vše, o vše další se již postará trouba, do které sklenice uložené na plechu nebo v pekáčku vložíme. Pečení bude při zmiňované teplotě 160 °C trvat asi hodinu. Je ale potřeba brát v úvahu velikosti nádob, v nichž koláče pečeme.

Síla je v rovnoměrnosti

Důležitým momentem je také výběr sklenic stejné velikosti a průměru, aby se všechny porce ovocné dobroty propékaly stejně rychle a byly hotové v jeden okamžik. Totéž platí i pro výběr ovoce.

Má-li některý z členů rodiny raději třešně než meruňky, můžeme samozřejmě připravit porce různých chutí. Musíme si ale přitom dát pozor na dobu pečení, protože vodnatější ovoce bude potřebovat o nějakou tu minutku delší pobyt v troubě. 

Sníte ho hned, nebo až za týden?

Podařilo se? Pravděpodobně ano, není na tom nic těžkého. Po vyndání z trouby můžeme dezert buď hned servírovat, nebo jej po dokonalém vychladnutí zavřeme víčkem a uložíme do lednice.

V takovém prostředí můžeme sklenicový koláč uchovávat až týden a pořád bude jako právě dopečený. Pustíte se do toho také? Za zkoušku toho moc nedáte a možná, že rodina už jiný zákusek ani chtít nebude.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, carujeme.cz