Koledníkovy banketky
Potřebujeme
- 1/2 kg hladké mouky
- 3 žloutky
- 1 lžičku soli
- 5 dkg rozpuštěného másla
- kvásek z 5 dkg droždí
- 1/4 l mléka
- špetku cukru
na pomazánku
- 1 ostré olejovky
- strouhanou cibulku
- 1 máslo
- petrželku + zelené bylinky
- 1 sardelovou pastu
- feferonku
Jak na to
Z vykynutého těsta tvoříme kuličky, které na plechu ještě necháme vykynout. Potřeme vejcem, sypeme kmínem nebo strouhaným sýrem a dáme péci. Po vychladnutí rozřízneme a plníme pomazánkou, smíchanou z uvedených surovin.
Renata Culková, Osek
Trojmasá nádivka z kopřiv
Potřebujeme
- 250 g vepřového masa
- 250 g hovězího masa
- 250 g uzeného masa
- 4 rohlíky
- 4 vejce
- sůl a mletý pepř
- čerstvé kopřivy
Jak na to
Maso dáme každé zvlášť do osolené vody a uvaříme do měkka. Nakrájíme na malé kousky. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky namočené v mléce, rozšlehaná vejce, sůl, pepř a nasekané kopřivy. Vše důkladně promícháme a dáme do vymazaného pekáče. Pečeme do zlatova.
Jiřina Blažejová, Luka
Maminčina velikonoční nádivka
Potřebujeme
- 500 g prorostlého uzeného masa
- 4 vejce
- 8 rohlíků
- 3 až 4 pórky nebo mladé kopřivy a openec
- pepř a sůl
Jak na to
Maso uvaříme a vychladlé rozsekáme. Přidáme k němu nakrájené rohlíky, polijeme vývarem z masa i trochou mléka. Přidáme vejce, rozsekaný pórek, kopřivy, openec, mletý pepř.
Vše dobře promícháme a dáme na vymaštěný pekáč a zvolna pečeme. Podáváme s bramborovým salátem.
Jiřina Blažejová, Luka
Velikonoční šoldra
Potřebujeme
- 60 dkg uzeného masa
- 1,2 dkg droždí
- 25 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg tuku
- 2 žloutky
- šálek mléka
- sůl
Jak na to
Uzené maso uvaříme, vykostíme, necháme vychladnout.
Z ostatních přísad a vykynutého droždí zaděláme tužší těsto. Dobře vypracujeme, necháme vykynout a pak je vyválíme do tvaru obdélníku.
Pečlivě do něj zavineme maso, osolíme, necháme opět vykynout.
Potřeme žloutkem a pečeme dorůžova v předem vyhřáté troubě.
Eliška Pospíšilová, Praha
Krůtí roláda s kopřivovou nádivkou
Potřebujeme
- asi 2 kg krůtích řízků
- sůl
- grilovací koření
- 3 lžíce másla
na nádivku
- 3 housky
- 70 g vařeného uzeného masa
- 70 g vepřového
- větší misku čerstvých kopřiv
- sůl a pepř
- půl lžičky muškátového květu
- 1,5 dl mléka
- 2 vejce
Jak na to
Roládu rozklepeme natenko, osolíme, trochu poprášíme grilovacím kořením a poklademe nádivkou, kterou připravíme z housek nakrájených na kostičky a zvlhčených mlékem, usekaných kopřiv, koření, vajec a masa nakrájeného nadrobno.
Plát masa potřený nádivkou přendáme na alobal, zarolujeme, poklademe plátky anglické slaniny a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny.
Zchladlé pokrájíme na plátky(lépe drží tvar). Podáváme teplé i studené. Jako příloha se hodí bramborová kaše a hlávkový salát nebo vlašský či bramborový salát.
Dana Benešová, Vimperk
Velikonoční hlavička z krupicové kaše
0,5 litru mléka svaříme s hrubou krupicí na hustou kaši a dáme vychladnout. Pak vmícháme 3 vejce, nakrájené uzené maso, posekané zelené natě, sůl a pepř. Hmotu vlijeme do vymazaného pekáčku a dáme péci.
Josef Rychtářík, Meclov
Univerzální velikonoční nádivka z uzeného masa
Potřebujeme
- 5 až 7 rohlíků
- 1 plnotučné mléko
- 4 až 6 vajec
- sůl a pepř
- muškátový květ
- 2 hrstě najemno nasekaných mladých lístků kopřivy
- zelené bylinky (petrželku, tymián, oregano)
- mladou nať cibulky a česneku
- 20 až 30 dkg vařeného uzeného masa
Jak na to
Rohlíky nakrájíme na kolečka. Vejce rozšleháme v mléce. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ. Do mléka namočíme všechny rohlíky a necháme cca 1 hodinu.
Přidáme bylinky a najemno nasekané maso. Tuto nádivku můžeme péct samostatně na plechu a podávat ji jako slaný velikonoční předkrm či dezert. Ale je možné s ní o Velikonocích naplnit před pečením i kachnu.
Renata Culková, Osek
Nádivka v kuřecí krustě
Z kuřecí kůže můžeme připravit výbornou roládu:
Kůži rozprostřeme na fólii a pomažeme ji nádivkou z pěti nakrájených rohlíků namočených v mléce nebo masovém vývaru, dvou vajec, česneku, nakrájeného uzeného moravského masa, zelené natě, sterilovaného hrášku a žampionů.
Kůži s náplní srolujeme, přeneseme na pekáč, podlijeme, osolíme, poklademe máslem a pečeme. Kdo chce, může při pečení podlít pivem.
Upečenou roládu necháme chvíli odpočinout a pak ji nakrájíme na plátky. Podáváme s kyselou okurkou a sterilizovanou paprikou.
Josef Rychtářík, Meclov
Kuřecí řízky s nádivkou z jater a listového špenátu
Kuřecí řízek nazkrojíme (ale nedořízneme), jemně naklepeme a uvnitř i vně osolíme.
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme pokrájená játra a pokrájené listy špenátu. Hotovou směs osolíme, opepříme, přidáme lžičku červené sterilované papriky a směs naplníme do řízků a maso po okrají sklepneme nebo spojíme párátkem.
Opatrně obalíme v trojobalu a usmažíme. Horký řízek je dobré posypat sýrem. Podáváme s brambory nebo hranolky a tatarskou omáčkou.
Josef Rychtářík, Meclov