Koledníkovy banketky

Potřebujeme

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 1 lžičku soli
  • 5 dkg rozpuštěného másla
  • kvásek z 5 dkg droždí
  • 1/4 l mléka
  • špetku cukru

na pomazánku

  • 1 ostré olejovky
  • strouhanou cibulku
  • 1 máslo
  • petrželku + zelené bylinky
  • 1 sardelovou pastu
  • feferonku

Jak na to

Z vykynutého těsta tvoříme kuličky, které na plechu ještě necháme vykynout. Potřeme vejcem, sypeme kmínem nebo strouhaným sýrem a dáme péci. Po vychladnutí rozřízneme a plníme pomazánkou, smíchanou z uvedených surovin.

Renata Culková, Osek

Trojmasá nádivka z kopřiv

Potřebujeme

  • 250 g vepřového masa
  • 250 g hovězího masa
  • 250 g uzeného masa
  • 4 rohlíky
  • 4 vejce
  • sůl a mletý pepř
  • čerstvé kopřivy

Jak na to

Maso dáme každé zvlášť do osolené vody a uvaříme do měkka. Nakrájíme na malé kousky. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky namočené v mléce, rozšlehaná vejce, sůl, pepř a nasekané kopřivy. Vše důkladně promícháme a dáme do vymazaného pekáče. Pečeme do zlatova.

Jiřina Blažejová, Luka

Maminčina velikonoční nádivka

Potřebujeme

  • 500 g prorostlého uzeného masa
  • 4 vejce
  • 8 rohlíků
  • 3 až 4 pórky nebo mladé kopřivy a openec
  • pepř a sůl

Jak na to

Maso uvaříme a vychladlé rozsekáme. Přidáme k němu nakrájené rohlíky, polijeme vývarem z masa i trochou mléka. Přidáme vejce, rozsekaný pórek, kopřivy, openec, mletý pepř.

Vše dobře promícháme a dáme na vymaštěný pekáč a zvolna pečeme. Podáváme s bramborovým salátem.

Jiřina Blažejová, Luka

Velikonoční šoldra

Potřebujeme

  • 60 dkg uzeného masa
  • 1,2 dkg droždí
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg tuku
  • 2 žloutky
  • šálek mléka
  • sůl

Jak na to

Uzené maso uvaříme, vykostíme, necháme vychladnout.

Z ostatních přísad a vykynutého droždí zaděláme tužší těsto. Dobře vypracujeme, necháme vykynout a pak je vyválíme do tvaru obdélníku.

Pečlivě do něj zavineme maso, osolíme, necháme opět vykynout.

Potřeme žloutkem a pečeme dorůžova v předem vyhřáté troubě.

Eliška Pospíšilová, Praha

Krůtí roláda s kopřivovou nádivkou

Potřebujeme

  • asi 2 kg krůtích řízků
  • sůl
  • grilovací koření
  • 3 lžíce másla

na nádivku

  • 3 housky
  • 70 g vařeného uzeného masa
  • 70 g vepřového
  • větší misku čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř
  • půl lžičky muškátového květu
  • 1,5 dl mléka
  • 2 vejce

Jak na to

Roládu rozklepeme natenko, osolíme, trochu poprášíme grilovacím kořením a poklademe nádivkou, kterou připravíme z housek nakrájených na kostičky a zvlhčených mlékem, usekaných kopřiv, koření, vajec a masa nakrájeného nadrobno.

Plát masa potřený nádivkou přendáme na alobal, zarolujeme, poklademe plátky anglické slaniny a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny.

Zchladlé pokrájíme na plátky(lépe drží tvar). Podáváme teplé i studené. Jako příloha se hodí bramborová kaše a hlávkový salát nebo vlašský či bramborový salát.

Dana Benešová, Vimperk

Velikonoční hlavička z krupicové kaše

0,5 litru mléka svaříme s hrubou krupicí na hustou kaši a dáme vychladnout. Pak vmícháme 3 vejce, nakrájené uzené maso, posekané zelené natě, sůl a pepř. Hmotu vlijeme do vymazaného pekáčku a dáme péci.

Josef Rychtářík, Meclov

Univerzální velikonoční nádivka z uzeného masa

Potřebujeme

  • 5 až 7 rohlíků
  • 1 plnotučné mléko
  • 4 až 6 vajec
  • sůl a pepř
  • muškátový květ
  • 2 hrstě najemno nasekaných mladých lístků kopřivy
  • zelené bylinky (petrželku, tymián, oregano)
  • mladou nať cibulky a česneku
  • 20 až 30 dkg vařeného uzeného masa

Jak na to

Rohlíky nakrájíme na kolečka. Vejce rozšleháme v mléce. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ. Do mléka namočíme všechny rohlíky a necháme cca 1 hodinu.

Přidáme bylinky a najemno nasekané maso. Tuto nádivku můžeme péct samostatně na plechu a podávat ji jako slaný velikonoční předkrm či dezert. Ale je možné s ní o Velikonocích naplnit před pečením i kachnu.

Renata Culková, Osek

Nádivka v kuřecí krustě

Z kuřecí kůže můžeme připravit výbornou roládu:

Kůži rozprostřeme na fólii a pomažeme ji nádivkou z pěti nakrájených rohlíků namočených v mléce nebo masovém vývaru, dvou vajec, česneku, nakrájeného uzeného moravského masa, zelené natě, sterilovaného hrášku a žampionů.

Kůži s náplní srolujeme, přeneseme na pekáč, podlijeme, osolíme, poklademe máslem a pečeme. Kdo chce, může při pečení podlít pivem.

Upečenou roládu necháme chvíli odpočinout a pak ji nakrájíme na plátky. Podáváme s kyselou okurkou a sterilizovanou paprikou.

Josef Rychtářík, Meclov

Kuřecí řízky s nádivkou z jater a listového špenátu

Kuřecí řízek nazkrojíme (ale nedořízneme), jemně naklepeme a uvnitř i vně osolíme.

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme pokrájená játra a pokrájené listy špenátu. Hotovou směs osolíme, opepříme, přidáme lžičku červené sterilované papriky a směs naplníme do řízků a maso po okrají sklepneme nebo spojíme párátkem.

Opatrně obalíme v trojobalu a usmažíme. Horký řízek je dobré posypat sýrem. Podáváme s brambory nebo hranolky a tatarskou omáčkou.

Josef Rychtářík, Meclov