Připravujete si doma smažená jídla? Dbejte vždy na kvalitu oleje, v němž je připravujete. Jeho opakované použití se sice může zdát svým způsobem ekonomické, ale ve výsledku může poškozovat vaše zdraví, které by pro každého z nás mělo být na prvním místě. Jak tedy s olejem na smažení správně nakládat?
Jak správně třídit použitý olej? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Třídím olej:
Slovo odborníka
Faktem je, že smažení není ve stravování žádným zázrakem. Hned po grilování je to nejrizikovější způsob, jak si připravit něco k jídlu. Nicméně jsou fritované pokrmy stále značně oblíbené a mnohdy jsou rychlým zahnáním momentálního hladu.
„Ve studentských menzách jsme prováděli výzkum a zjistili jsme, že smažené a pečené pokrmy jdou nejvíce na odbyt," říká Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Ale konzumací fritovaných potravin se zvyšuje příjem tuku, kterého už tak přijímáme víc, než doporučují lékaři.“
Jak olej reaguje na smažení
Během smažení vznikají v oleji nejen nové chemické sloučeniny, ale také se mění jeho struktura. Přichází tudíž o své původní vlastnosti. Ke změnám dochází postupně a nejsou často po prvním smažení patrné. Po opakovaném použití však ano.
Olej se přepaluje a je nebezpečný
Jakmile jsou jedlé oleje dlouho při vysoké teplotě, tvoří se v nich toxická látka akrolein, která je potenciálně karcinogenní. Používání přepáleného oleje tedy může velice snadno zvyšovat riziko vzniku rakoviny.
Kdy olej vyměnit
Vždy záleží na kvalitě oleje a také na množství jídel, které v dávce fritujete. Dokud olej nezapáchá, není příliš tmavý a zpěněný, dá se teoreticky ještě dále použít. Je to tedy vždy na vašem střídmém úsudku.
Smažit lze za stejných pravidel i na sádle
Smažená jídla můžete smažit i na oblíbeném sádle, anebo i na kokosovém oleji. Nikdy však nesmažte na másle. Pokud se domníváte, že snad děláte něco dobrého pro své zdraví, opak je pravdou.
Máslo je vhodné k rychlému restování, jinak má tendenci se připalovat. Rozhodně nesmažte ani na extra panenském olivovém, dýňovém či lněném oleji. Při vysokých teplotách ztrácejí živiny, a navíc vytvářejí trans mastné kyseliny. To raději sáhněte po řepkovém, rýžovém či arašídovém oleji.
Zdroje: www.aazdravi.cz, www.idnes.cz, www.adbz.cz