Občerstvěte svůj běžný repertoár receptů o nový, který bude jistě patřit mezi ty oblíbené. Jedná se o dokonalou pochoutku, která patří k typických chorvatským pokrmům. Nejenže chutná naprosto skvěle, ale je i velice jednoduchá na přípravu.

Jak doma připravit chorvatskou klasiku jménem Komiška pogača? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Lidl Hrvatska:

Zdroj: Youtube

Chorvatská klasika

Typická a tradiční jídla této oblasti se vždy připravovala z čerstvých surovin, které zde lidem poskytovala místní příroda. Jedná se tedy především o ryby, plody moře, zeleninu, divoké bylinky, olivový olej a víno z hvarských vinic. 

Tyto pokrmy se připravují dodnes a jsou bez chemických dochucovadel a jiných zbytečných přísad podobného charakteru. A patří mezi ně i vynikající Komiška pogača. O co se vlastně jedná?

Slaný koláč

Komiška pogača je chorvatský slaný koláč, který je plný šťavnaté cibule, rajčat a slaných rybiček. Svým původem pochází z ostrova Vis, ale dnes se s ním setkáte po celém Chorvatsku. Tradiční varianta se plní cibulí, rajčaty a sardelkami, ale existuje mnoho variant s kapary, olivami, česnekem, bylinkami a dalšími ingrediencemi.

Původně se připravoval kulatý a byl plněný podušenou cibulí a sardelkami, které byly ve všech rybářských domácnostech běžně dostupnou surovinou.

Koláč se krájel na trojúhelníky a běžně se podával jako hlavní chod k obědu či večeři, anebo byl podáván spolu s marendou. Postupem času obyvatelé sousedního městečka Komiža koláč upravili do tvaru obdélníku a přidali na něj dušená rajčata.

Co budete potřebovat 

Připravte si 800 g hladké mouky, 500 až 600 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce soli a 1 sáček sušeného droždí. Na náplň budete potřebovat olivový olej, 6 až 7 cibulí, 2 lžíce konšervy, kterou lze nahradit sekanými konzervovanými rajčaty nebo pastou z rajčat, 10 až 15 sardelek, ale můžete použít i ančovičky anebo tuňáka z konzervy.

Komiška pogača

Smíchejte výše uvedené ingredience a vypracujte z nich klasické kynuté těsto. Můžete jej zadělat ručně nebo v robotu, ale i pomocí domácí pekárny. Ve výsledku by vám mělo vzniknout vláčné pružné těsto, které půjde dobře rozvalovat a nebude se lepit. Vložte ho do mísy a nechte ho kynout na teplém místě.

Příprava náplně

Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji poduste syrovou cibuli, kterou jste si předem nakrájeli na půlkolečka. Ve chvíli, kdy zesklovatí a je měkká, přidejte konšervu nebo jinak upravená rajčata a nechte je propojit s cibulí. Náplň nesolte, bývá už slaná konšerva a budete přidávat ještě slané rybičky. Nakonec nechte náplň zcela vychladnout.

Zpracování těsta

Vytřete klasický hlubší plech olivovým olejem. Vykynuté těsto si rozdělte na 2 části, jednu větší a druhou menší. Z větší vyválejte plát, kterým vyložte dno plechu. Nechte trochu vyšší okraje těsta, aby byla náplň ohraničená a přesahující části odřízněte.

Pak na těsto rovnoměrně rozprostřete náplň a celou plochu poklaďte sardelkami pokrájenými na menší kousky. Následně rozválejte druhou část těsta a překryjte jí náplň. Přebývající části těsta opět odstraňte a okraje spojte se spodní částí těsta.

Fáze pečení

Celý povrch těsta potřete olivovým olejem a po celé ploše propíchejte vidličkou, díky tomu bude odcházet pára. Koláč pečte zhruba 40 minut v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů. Podávejte ho jak teplý, tak i studený a vynikající je ve spojení s kvalitním a chutným červeným vínem.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.croatiaweek.com, www.croatia.hr