Ocitli jste se v časové tísni a honí se vám hlavou, co večer podávat na stůl? Zkuste komunistickou klasiku a připravte chlebíčky. Nemusí se jednat vždy o obloženou klasiku, vyzkoušet můžete o mnohem rychlejší variantu a tou jsou tatarské chlebíčky. Za pár minut s přehledem vykouzlíte fantastickou večeři či pohoštění, na kterém si jistě pochutnají všichni milovníci masa.
Jak připravit obložený chlebíček s krůtím masem sous-vide se podívejte v tomto YouTube videu kanálu Peblo:
Základem je namazaný chleba
Nejprve si nakrájejte bochník chleba na jednotlivé krajíce dle počtu očekávaných strávníků. Každý pak potřete tenkou vrstvou másla nebo margarínu a následně i hořčicí. Pokud chcete klasiku, využijte hořčici plnotučnou, ale stejně tak lze použít i kremžskou s celými semínky či hořčice francouzského typu. Záleží vždy na vašich možnostech a chutích.
Mleté maso
K výrobě tatarských chlebíčků využijete mleté maso. Nejlepší je vždy mix kuřecího a vepřového, a to v poměru 1:1, ale požadovaná kombinace je vždy na vás. Připravené maso pomalu opečte na rozpáleném oleji s podušenou cibulkou. Můžete přidat i další dochucovadla a koření, například česnek, majoránku, kmín a samozřejmě sůl a pepř.
Zkusit lze i masové nudličky
Pokud patříte mezi milovníky celých kousků masa, můžete místo mletého masa využít maso pokrájené na nudličky a připravit si na chlebíčky masovou směs. Postup je stejný jako ve výše uvedeném případě.
Maso vrstvěte na topinky
Následně naneste na každý předem namazaný krajíc chleba masovou směs nebo vrstvu podušeného měkkého masa. Protože budete ještě topinky opékat, vrstva masa by měla na střídě chleba pevně držet.
Tatarské chlebíčky jsou křupavé
Abyste dosáhli správné křupavosti, je nutné ještě chlebíčky opéct. Nejlépe v předem rozpálené vrstvě horkého vepřového sádla, ale využít můžete i rostlinný olej. Jako první opékejte natřenou stranu krajíce po dobu cca 2 až 3 minut, pak krajíc otočte a opečte ještě minutku i ze spodní strany. Ve výsledku by měly být tatarské chlebíčky krásně křupavé.
Pár tipů na závěr
Vzhledem k tomu, že se maso při opékání speče, natírejte jednotlivé chlebíčky rovnou silnější vrstvou. Tatarské chlebíčky je nejlepší podávat ještě teplé a můžete je doplnit buď kyselou okurkou nebo zelím či pár kolečky syrové červené cibule. Skvělou přílohou je pečená nebo dušená zelenina a nejlepším nápojem na zapití je samozřejmě kvalitní pivo.
Zdroje: www.varecha.pravda.sk, www.labuznik.cz, www.nej-recepty.cz