Scénář přípravy bramborového dortu slibuje napínavý příběh. Začíná ospale: Uvařením a propasírováním moučných brambor, které se nechají oschnout. Nuda. Ale pozor, než nazítří rozklepnete první vejce, je třeba rozpálit troubu, vymazat formu. Pak půjde o vteřiny!
Na 12 kousků potřebujeme
- 350 g malých moučných brambor
- 8 vajec
- 200 g cukru
- 150 g mletých mandlí
- jemně nastrouhanou kůru a šťávu z 1/2 citronu
- 2 lžíce bramborového škrobu
- máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
obrázek z archivu ireceptar.cz
Jak na to
1 kousek obsahuje:
- 240 kcal
- 7 g bílkovin
- 12 g tuků
- 26 g sacharidů
doba přípravy: 45 minut
doba pečení: 75 minut
Brambory omyjeme a vaříme asi 20 minut téměř doměkka. Scedíme, necháme krátce ustát, oloupeme a ještě teplé protlačíme lisem na brambory nebo rozmačkáme. Brambory necháme nepřikryté na vzdušném místě přes noc oschnout.
Troubu předehřejeme na 180 °C, ty, které jsou vybaveny k horkovzdušnému pečení na 160 °C.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky ušleháme s cukrem elektrickým mixérem do husté pěny. Přimícháme mandle, citronovou kůru a citronovou šťávu a postupně přidáváme osušené brambory. Do těsta prosijeme bramborový škrob a lehce promícháme.
Důležité:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho lehce vmícháme do těsta. Těsto naplníme do formy a uhladíme povrch.
Ve vyhřáté troubě pečeme na nejspodnější liště asi 75 minut dozlatova. Vyjmeme a necháme 10 minut chladnout ve formě, pak formu sundáme a dort necháme úplně vychladnout na koláčové mřížce. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme na 12 kousků.