Na 12 kousků potřebujeme

  • 350 g malých moučných brambor
  • 8 vajec
  • 200 g cukru
  • 150 g mletých mandlí
  • jemně nastrouhanou kůru a šťávu z 1/2 citronu
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

1 kousek obsahuje:

  • 240 kcal
  • 7 g bílkovin
  • 12 g tuků
  • 26 g sacharidů

doba přípravy: 45 minut

doba pečení: 75 minut

Brambory omyjeme a vaříme asi 20 minut téměř doměkka. Scedíme, necháme krátce ustát, oloupeme a ještě teplé protlačíme lisem na brambory nebo rozmačkáme. Brambory necháme nepřikryté na vzdušném místě přes noc oschnout.

Troubu předehřejeme na 180 °C, ty, které jsou vybaveny k horkovzdušnému pečení na 160 °C.

Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky ušleháme s cukrem elektrickým mixérem do husté pěny. Přimícháme mandle, citronovou kůru a citronovou šťávu a postupně přidáváme osušené brambory. Do těsta prosijeme bramborový škrob a lehce promícháme.

Důležité:

Aby nadýchané těsto nespadlo, musí se upéct ihned, jakmile je připravené. Proto je nutné nejdříve předehřát troubu a vymazat formu a teprve potom připravovat těsto.