Ty dobře věděly, jak dlouho ovoce vařit, co do něj přidat, aby zhoustlo dle potřeby a mohlo se skladovat nějakou dobu ve spíži, sklepě či komoře. Neměly k dispozici žádné želírovací cukry a přípravky, jejichž použití je sice sázka na jistotu, ale jsou plné chemie. Té se v dnešní době snažíme vyhnout a vrátit se s postupy přípravy ovocných zavařenin k poctivé zdravé klasice.

Dnešní všeobecně doporučované přípravky změní ovocnou složku v pevný rosol, pokud to s nimi přeženeme nebo nemá ovoce ideální konzistenci a zralost, stane se z džemu kompaktní hmota připomínající spíše amarouny. Tyto produkty často i ovlivní výslednou chuť, nemluvě o palmovém oleji, který se do nich přidává jako zahušťovadlo. A používají se i další látky, zdraví ne zrovna prospěšné.

Krásně želíruje

Nejzdravější a nejdostupnější moderní variantou je návrat k pektinu. Krásně džem nebo marmeládu zahustí, přitom čistý pektin příznivě působí na naše zdraví, třeba zrychlí pohyb střev, pomůže snížovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, je bezlaktózový a vhodný i pro vegany.

Co je vlastně pektin?

Látka, která se přirozeně vyskytuje v ovoci, a to zejména v nezralých plodech, nejvíce například v jablkách nebo rybízu. Jakmile se pektin ocitne v horkém a kyselém prostředí, s cukrem během vaření, začne želírovat. Čistý pektin z citrusů koupíte v obchodní síti, ale můžete si ho vyrobit i sami doma, stejně jako to dělaly naše babičky.

Jak na domácí pektin?

Obstarejte si asi 1 kg jablek, měla by být nezralá, a povařte je i se slupkou a jádřinci asi v 350 ml vody zhruba tři čtvrtě hodiny. Vzniklou šťávu pak přeceďte, nalijte do sklenic a zavařte. Jakmile budete připravovat džem nebo marmeládu, třetinu ovoce z receptu nahraďte právě touto hmotou. Menší nevýhodou je to, že výsledná zavařenina bude mít mírně jablečnou chuť. Za zkoušku nic nedáte, jak se říká, a kdo ví, třeba vám takové džemy budou vyhovovat. Výrobu domácího pektinu z jablek můžete zhlédnout i v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Pektinový prášek

Pokud se rozhodnete přece jen dát přednost pektinovému prášku, prodává se většinou v obchodech se zdravou výživou a má mírně sladkou chuť. Kromě toho, že funguje jako zahušťovadlo, je i přírodním emulgátorem, pojidlem a stabilizátorem. Na výběr většinou bývá citrusový nebo jablečný pektin a pro přípravu džemu nebo marmelády je doporučené dávkování 10 g pektinu na 1 kg ovoce.

Zdroje: www.lidovky.cz, www.naturalek.cz