Čočková polévka se sušenými švestkami

Potřebujeme

  • 350 g čočky
  • 150 g sušených švestek
  • 80 g oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • ocet
  • sůl a cukr

Jak na to

Přebranou a předem namočenou čočku dáme vařit do vody. Když je napůl měkká, přidáme sušené švestky a vše uvaříme doměkka. Z oleje a mouky upražíme světlou jíšku, rozředíme ji mlékem, vlijeme do polévky a povaříme. Na závěr polévku dochutíme octem, solí a cukrem.

Hovězí guláš s jablky

Potřebujeme

  • 600 g hovězí kližky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 500 ml masového vývaru
  • 250 g cibule
  • 250 g mrkve
  • 500 g zavařených jablek bez šťávy
  • majoránku
  • citronovou šťávu
  • mletý pepř a sůl

Jak na to

Maso nakrájené na kostky prudce oepčeme na rozpáleném sádle, přimícháme med a rajský protlak, přidáme prolisovaný česnek, bobkový list, vývar a vše dusíme asi 2 hodiny. Poté maso osolíme, opepříme a přidáme k němu nadrobno nakrájenou cibuli a kolečka mrkve.

Dusíme dalších 30 minut a před dokončením přidáme na větší kostky nakrájená jablka a majoránku. Na úplný závěr guláš dochutíme citronovou šťávou.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Jehněčí filé z broskvemi

Potřebujeme

  • 600 g jehněčí kýty
  • sůl
  • hladkou mouku
  • 40 g másla
  • větší sklenice kompotovaných broskví
  • 1 vejce

Jak na to

Jehněčí kýtu nakrájíme asi na 50g filátka, zlehka je naklepeme, osolíme, pomoučníme a zprudka opečeme na oleji. Filátka vyndáme, olej slijeme, na pánev dáme máslo a filátka na něm znovu opečeme.

Kompotované broskve necháme okapat, nakrájíme je na půlměsíčky, dvakrát je obalíme v hladké mouce a rozšlehaném vejci a nakonec je usmažíme v horkém oleji.

Hotová filátka rozdělíme na talíře, obložíme osmaženými broskvemi, přelijeme výpekem a servírujeme, nejlépe s rýží nebo vařenými bramborami.

Olga Štěpničková, Praha

Rybí filé pečené s lečem

Potřebujeme

  • 500 g sterilovaného leča
  • 4 porce rybího filé
  • sůl
  • citronovou šťávu
  • 150 ml kysané smetany
  • petrželku

Jak na to

V širším kastrolu ohřejeme lečo, poklademe je osolenými porcemi ryby, pokapeme citronovou šťávou, přelijeme smetanou a pod pokličkou upečeme v troubě. Porce ryby s lečem na talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

Milena Novotná, Olešnice

Vepřová pečeně s nakládanými cibulkami

Potřebujeme

  • 1 kg vepřové pečeně s kostí
  • 2 feferonky
  • 1 menší sklenice nakládaných cibulek
  • sůl a pepř
  • olej

Jak na to

Maso naporcujeme (4 až 5 kotlet), osolíme, opepříme a ze všech stran zprudka opečeme na trošce oleje v rozpálené pánvi.

Opečené maso přendáme do pekáče spolu s cibulkami, nálevem a podrcenými feferonkami.

Zakryté pečeme za občasného podlévání asi 20 minut při 200 °C. Podáváme s čočkou nebo chlebem.

Luboš Dupač, Nesvačily

Skleněný koláč z mraženého rybízu

Potřebujeme

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžíc škrobové moučky
  • 40 g másla
  • máslo a strouhanka na formu
  • rybízový džem
  • 500 ml zmraženého rybízu
  • 2 balíčky dortového želé

Jak na to

Vejce a cukr našleháme do husté pěny, vmícháme polohrubou mouku, škrobovou moučku a rozehřáté máslo. Směs nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy, upečeme, vyklopíme a necháme vychladnout. Piškot potřeme rybízovým džemem, posypeme zmraženým rybízem, ten zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu a koláč vychladíme.

Bohuslava Pánková, Kolín

Maďarské brambory

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 100 g sádla
  • 1 sklenici domácího leča
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • 1 šálek vývaru
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžičkuz kmínu

Jak na to

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme papriku, krátce osmahneme, vložíme na kostky nakrájené brambory, které podlijeme troškou vývarem a dusíme doměkka.

Přidáme lečo, přilijeme zbylý vývar a vše ochutíme česnekem, kmínem a solí. Servírujeme ke grilovaným klobásám či uzenému masu.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Celerové knedlíky

Potřebujeme

  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 100 g krájené veky
  • 150 g sterilovaného celeru
  • sůl

Jak na to

Z mouky, vejce, soli a 200 ml vody připravíme řídké těsto, přisypeme kostičky veky a kostky okapaného celeru, namočenou rukou tvarujeme kulaté knedlíky, které uvaříme v osolené vroucí vodě.

Milena Novotná, Olešnice

Omáčka z kyselých okurek

Potřebujeme

  • 40 g oleje
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g cibule
  • 200 ml smetany
  • sůl, cukr a mletý pepř
  • 100 g nakládaných kyselých okurek

Jak na to

Z oleje a hladké mouky připravíme tmavší zásmažku, přidáme nastrouhanou nebo jemně nakrájenou cibuli, osmahneme ji, zalijeme smetanou, osolíme, mírně osladíme, povaříme a nakonec přidáme okurky a opepříme.

Olga Štěpničková, Praha

Dort ze sušeného ovoce

Potřebujeme

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g rostlinného tuku na pečení
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g lískových umletých oříšků
  • 1 lžičku skořice
  • 2 vejce
  • 100 g fíků
  • 100 g datlí
  • 100 g sušených meruněk
  • 100 g sušených švestek
  • 50 ml rumu
  • šťávu z 1 citronu
  • máslo
  • strouhanku
  • 30 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Jak na to

Z polohrubé mouky, tuku, moučkového cukru, lískových oříšků, skořice a vejce vypracujeme vláčné těsto, zabalíme je do fólie a necháme odpočinout.

Fíky, datle a sušené ovoce propláchneme a nakrájíme na kousky, dáme do misky, zalijeme rumem, citronovou šťávou a necháme rozležet.

Odpočaté těsto vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a v předehřáté troubě je zvolna pečeme asi 20 minut.

Do sušeného ovoce vmícháme zbylé vejce, hladkou mouku a vanilkový cukr. Dort vyndáme z trouby, pokryjeme směsí sušeného ovoce, posypeme mandlovými lupínky, vrátíme do trouby a pečeme dalších 15 až 20 minut.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Pikantní rýže

Netradiční zpracování zbylé dušené rýže.

Potřebujeme

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky koření kari
  • 4 šálky dušené rýže
  • sůl
  • mletý zázvor
  • 2 lžíce povařených rozinek
  • 100 g nakrájeného kompotovaného ananasu
  • oloupané mandle

Jak na to

Na oleji zpěníme koření kari a přidáme dušenou rýži. Osolíme, okořeníme mletým zázvorem a za stálého míchání necháme rýži zezlátnout. Přidáme povařené rozinky, nakrájený ananas, vše promícháme, necháme krátce prohřát a na talířích zdobíme na lupínky nakrájenými oloupanými mandlemi.

Olga Štěpničková, Praha

Tvarohová rýže s kompotovaným ovocem

Potřebujeme

  • 200 g rýže
  • 1 l mléka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 400 g tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • rum
  • kompotované ovoce (jahody, rybíz, borůvky)
  • šlehačku na zdobení

Jak na to

Z mléka a rýže uvaříme kaši, ještě do teplé vmícháme žloutky a máslo a dáme vychladnout.

Tvaroh s cukrem utřeme dohladka, ochutíme rumem (ovocnou šťávou) a vmícham sníh z bílků. Tvarohovou směs smícháme s rýžovou kaší a naplníme jí misky nebo šálky vypláchnuté vodou.

Směs z nádob vyklepneme na talířky, bohatě ji obložíme kompotovaným ovocem a ozdobíme šlehačkou.

Višně v griotce pod peřinou

Potřebujeme

  • 12 lžic kompotovaných višní se šťávou
  • 200 ml griotky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 bílky
  • hrst mandlových lupínků
  • citronovou šťávu

Jak na to

Z bílků s několika kapkami citronové šťávy ušleháme hustý sníh, do kterého pak po troškách zašleháme moučkový cukr a vyšleháme hustou lesklou hmotu.

Višně promíchané s griotkou rozdělíme do malých zapékacích misek, navrstvíme na ně sněhovou čepici, posypeme ji mandlemi a misky pak zapečeme v troubě vyhřáté na 185 °C přibližně 10 minut, dokud sníh nezezlátne.

Milena Novotná, Olešnice

Jahodový pohár pro pány

Potřebujeme

  • 200 g kompotovaných jahod
  • větší sklenku koňaku
  • 50 g másla
  • 6 vajec
  • 2 lžíce smetany
  • 2 lžíce cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • citronovou kůru

Jak na to

Dvě třetiny jahod rozdělíme do pohárů (pro každý si jednu jahodu schováme), posypeme je strouhanou citronovou kůrou a zalijeme koňakem; zbytek jahod propasírujeme.

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu s rozšlehanými vejci, oba cukry a propasírované jahody a vše za stálého míchaní přivedeme pod bod varu.

Necháme vychladnout, pak krém přelijeme do pohárů a zalijeme jej šťávou z kompotu. Povrch ozdobíme velkou jahodou.

Ivan Veselý, Žebrák

Foto Jiří Poláček