kopřivová nádivka pečená na slanině

Kopřivová nádivka pečená na slanině

Jemně nakrájený libový uzený bůček přivábí k oči i nos, slanina přidá dojem šťavnatosti. Kopřiva by si ovšem zasloužila parťáka, zelenou přílohu, třeba salát nebo špenát. Jinak se po pivečku budou víčka klížit víc a víc...

Následující recept nabízí častý způsob přípravy nádivky pomocí pečiva namáčeného v mléce. Nádivka je pak "sladší", než když použijete masový vývar, případně kombinaci mléka s masovou kostkou rozmíchanou v troše vody. Záleží na chutích strávníků, čemu dávají přednost. Díky mléku bude dochucení kopřivou zřetelnější.

Potřebujeme

  • 300 g libového uzeného bůčku
  • 8 vajec
  • asi 5 rohlíků
  • trochu mléka
  • misku spařených lístků kopřiv
  • 100 g anglické slaniny
  • pepř, sůl

kopřivová nádivka pečená na slaniněkopřivová nádivka pečená na slaniněAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

V mléce zvlhčené rohlíky, 4 rozkvedlaná vejce, na kostičky nakrájené maso a nasekané kopřivy osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Formu (například na biskupský chlebíček) vyložíme pečicím papírem, ten pokryjeme plátky slaniny a na ně navršíme polovinu směsi. Na ni urovnáme půlky zbylých čtyř vajec uvařených natvrdo, překryjeme je zbylou nádivkou, formu vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C pečeme 45 až 50 minut.

Vyzkoušejte si, jak chutná nádivka třeba se špenátem

Pro Receptář Irena Zelenková, Rakovník, foto archiv

Akční letáky