Připravte si doma vynikající a ohromě zdravý kopřivový špenát po Valašsku. Je to nejen velká dobrota, ale také levný a rychlý oběd.
Zdroje: cs.wikipedia.org, www.prozeny.cz
Kopřivový špenát po Valašsku
O kopřivovém špenátu už jste určitě slyšeli, ale umět ho připravit tak, aby chutnal všem, je kumšt. Laškujete s myšlenkou, že byste si teď na jaře nasbírali kopřivy a vyzkoušeli jaký ten špenát opravdu je? Proč ne! Kopřivy jsou nejen zadarmo, ale jsou hlavně ohromně zdravé.
Nejen špenát, ale i polévku můžete z kopřiv připravit.
Nechejte se inspirovat kulinářským uměním z Valašska, kde ženské uměly využít všechno i ty žahavé kopřivy. Toto velmi vydařené video představuje nejen recept. Dozvíte se také mnoho dalších informací o tom, k čemu se kopřivy používaly:
Jarní bylinky a kopřivy na vašem stole
I když to tak zatím nevypadá, na sběr kopřiv budete moci už brzy vyrazit. Příhodný čas je totiž už v době okolo Velikonoc. Kopřivy jsou také tradičně přísadou velikonoční nádivky. Právě jarní sběr se vyloženě doporučuje, i když je rozhodně možné požnout kopřivy i kdykoli jindy během roku. Nejlepší dobou je ale začátek roku až do května.
Mladé výhodonky či horní části rostlin jsou nejlepší.
Do takového jarního jídelníčku můžete zařadit nejen kopřivu, ale také bršlici nebo hluchavku, popenec, pampelišku a žabinec. U kopřiv se při sběru soustřeďte na horní část rostlin, která je stále křehká a nedřevnatá.
Proč si dát kopřivy?
Proč jsou kopřivy v jídelníčku zajímavé? Není to jen fakt, že je získáte zdarma. Kopřivy jsou navíc nutričně zajímavé a do jarního jídelníčku se opravdu hodí.
Kopřivy jsou podle vědeckých studií bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou vitamín C, vitamín K, vápník, železo a hořčík. Také obsahují látky, jako jsou kyselina křemičitá, křemík, flavonoidy a karotenoidy, které mají antioxidační vlastnosti. Kopřiva je silná bylina používaná k pročistění těla, k odvodnění, proti artritidě a ekzémům, užívá se při alergiích, ale na druhou stranu i ona sama může být alergenem, tak pozor na to.