Zdroje: cs.wikipedia.org, www.prozeny.cz
Kopřivový špenát po Valašsku
O kopřivovém špenátu už jste určitě slyšeli, ale umět ho připravit tak, aby chutnal všem, je kumšt. Laškujete s myšlenkou, že byste si teď na jaře nasbírali kopřivy a vyzkoušeli jaký ten špenát opravdu je? Proč ne! Kopřivy jsou nejen zadarmo, ale jsou hlavně ohromně zdravé.
Nechejte se inspirovat kulinářským uměním z Valašska, kde ženské uměly využít všechno i ty žahavé kopřivy. Toto velmi vydařené video představuje nejen recept. Dozvíte se také mnoho dalších informací o tom, k čemu se kopřivy používaly:
Jarní bylinky a kopřivy na vašem stole
I když to tak zatím nevypadá, na sběr kopřiv budete moci už brzy vyrazit. Příhodný čas je totiž už v době okolo Velikonoc. Kopřivy jsou také tradičně přísadou velikonoční nádivky. Právě jarní sběr se vyloženě doporučuje, i když je rozhodně možné požnout kopřivy i kdykoli jindy během roku. Nejlepší dobou je ale začátek roku až do května.
Do takového jarního jídelníčku můžete zařadit nejen kopřivu, ale také bršlici nebo hluchavku, popenec, pampelišku a žabinec. U kopřiv se při sběru soustřeďte na horní část rostlin, která je stále křehká a nedřevnatá.
Proč si dát kopřivy?
Proč jsou kopřivy v jídelníčku zajímavé? Není to jen fakt, že je získáte zdarma. Kopřivy jsou navíc nutričně zajímavé a do jarního jídelníčku se opravdu hodí.
Kopřivy jsou podle vědeckých studií bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou vitamín C, vitamín K, vápník, železo a hořčík. Také obsahují látky, jako jsou kyselina křemičitá, křemík, flavonoidy a karotenoidy, které mají antioxidační vlastnosti. Kopřiva je silná bylina používaná k pročistění těla, k odvodnění, proti artritidě a ekzémům, užívá se při alergiích, ale na druhou stranu i ona sama může být alergenem, tak pozor na to.