Vhodnou přílohou je bramborová kaše, ale také mrkvové či batátové pyré.
Zdroj: Kamila Procházková

Velikonoční menu z kopřiv: polévka s fritátovými nudlemi a kuře s nádivkou

Velikonoce se blíží, a k nim patří tradice konzumace čerstvých jarních bylinek. Ať už jako „něco zeleného“ na Zelený čtvrtek, nebo třeba v podobě velikonoční nádivky na Bílou sobotu. Jednou z nejoblíbenějších divokých bylinek v tomto období je bezesporu kopřiva. Jak ji v kuchyni využít?

Kopřivová polévka s kopřivovými fritátovými nudlemi

Polévka:

Fritátové nudle polévku ozdobí.Fritátové nudle polévku ozdobí.Autor: Kamila Procházková

  • máslo 25 g
  • cibule 1 ks
  • celer bulvový 50 g
  • hladká mouka 1 lžíce
  • vývar 750 ml
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • mladé kopřivy

Nudle:

Fritátové nudleFritátové nudleAutor: Kamila Procházková

  • vejce 1 ks
  • mléko 50 ml
  • hladká mouka 2 lžičky
  • sůl
  • kopřivy
  • máslo

V polévkovém hrnci rozpálíme máslo a na něm opečeme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a celer. Zaprášíme moukou, osmahneme. Rozředíme vývarem, přidáme sůl, pepř a přistrouháme muškátový oříšek a provaříme 15 minut.

Zatím omyté kopřivy na cedníku přelijeme vroucí vodou, aby se spařily a přestaly pálit. Propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Odkrájíme z nich případné tuhé stonky. Menší část kopřiv jemně nasekáme pro použití do nudlí.

Na nudle rozšleháme vajíčko s mlékem, solí, hladkou moukou a nasekanými kopřivami. V pánvi rozpálíme máslo a usmažíme tenké palačinky (podle velikosti pánve vyjde toto množství cca na 2 palačinky). Hotové palačinky nakrájíme na 5 cm široké pruhy, položíme je na sebe a rozkrájíme na tenké nudle. V pánvi rozpálíme další máslo, přidáme nudle a opékáme je do zlatova. Dáme stranou.

Do provařeného základu polévky přidáme kopřivy, necháme přejít varem a rozmixujeme. Kopřivy nepotřebují dlouhý var. Přilijeme smetanu a dochutíme pár kapkami citronové šťávy. Servírujeme posypané fritátovými nudlemi.

Kuřecí suprême s kopřivovou nádivkou

Kuřecí suprême - porce kuřete, která zahrnuje prsíčka s kůží a částí křidýlka.Kuřecí suprême - porce kuřete, která zahrnuje prsíčka s kůží a částí křidýlka.Autor: DronG / Shutterstock.com

  • kuřecí prsíčka s kůží a dolní částí křídla
  • sůl
  • máslo

Nádivka:

  • rohlíky 4 ks
  • máslo 50 g
  • mléko 100 ml
  • vejce 2 ks
  • sušený česnek špetka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • kopřivy
  • máslo na vymazání formy

Kuřecí suprême je označení pro porci kuřete, která zahrnuje prsíčka s kůží a částí křidýlka. U nás se tyto porce sice běžně neprodávají, ale při koupení celého kuřete si ho můžete takto naporcovat sami, skelet a špičky křidýlek využít na vývar, stehna na jiné jídlo.

Rohlíky nakrájíme na kostičky pokropíme je rozpuštěným máslem. Potom přelijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali žloutky, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek a necháme nasáknout. Ušleháme sníh z bílků a společně s kopřivami ho zapracujeme do nádivky.

Kopřivy na cedníku spaříme vroucí vodou, poté propláchneme studenou. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu a nasekáme je.

Zbylou nádivku upečeme vedle a podáváme společně s kuřetem.Zbylou nádivku upečeme vedle a podáváme společně s kuřetem.Autor: Kamila Procházková

Úzkým dlouhým nožem do prsíčka nařízneme kapsu. Osolíme. Kapsu naplníme nádivkou a uzavřeme kuchyňskou jehlou. Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do pekáčku a pečeme při  200 ˚C nejprve 30 minut přiklopené, poté dopečeme odklopené, průběžně přeléváme vypečenou šťávou, podle potřeby můžeme lehce podlít vodou.

Zbytek nádivky dáme do menšího pekáčku vymazaného máslem a dáme do trouby ke kuřeti cca o 15 minut později, aby bylo vše dopečeno najednou.

Akční letáky