Koprová omáčka se podává s kouskem hovězího, vystačíte si ale i s obyčejným vařeným vejcem.
Zdroj: Shutterstock

Jak na nejlepší koprovou omáčku plus extra tipy Kašpárka a Košnáře

Jedni koprovku milují, druzí nenávidí. Koprová omáčka je totiž dosti aromatická a ne každý jí přijde na chuť. Pokud ale koprovku jíte s oblibou, pak pro vás máme vylepšení, které ji dostane na vašem žebříčku oblíbenosti ještě o stupínek výš.

Koprová omáčka patří mezi české stálice stejně jako rajská nebo svíčková. Ne každý ji má rád, ale když se umí dobře uvařit, patří mezi gastronomické lahůdky. Hlavní surovinou je kopr, který je třeba pečlivě vybírat. Tuto bílou omáčku můžete připravit jak pro vegetariány s vajíčkem a bramborem, tak pro masožravce s hovězím masem a knedlíkem.

Kopr patří do čeledi miříkovitých a lze ho sklízet už šest týdnů po výsevu. Má nezaměnitelné aroma a chuť. Kopr se u nás používá do omáček a polévek. Neobejdou se bez něj také nakládné okurky. Dochucují se jím i dipy, pomazánky a saláty.

Nejčastěji se však samozřejmě kromě kulajdy kopr používá do koprové omáčky. Co na přípravu kvalitní koprovky budete potřebovat? Připravte si máslo, hladkou mouku, vývar, smetanu, cukr, sůl a ocet. Někdo přidává také bílé víno, ale záleží na vás.

Koprová omáčka chutná skvěla s bramborami a vejcem. Koprová omáčka chutná skvěla i s brambory a vejcem. Zdroj: Shutterstock

Na koprovku si připravte silný vývar

Na koprovku si připravte poctivý hovězí vývar. Samozřejmě lze připravit jen z vody, ale na její chuti to bude hodně znát. Použít můžete i kuřecí nebo zeleninový vývar. To v případě, že připravujete bezmasou verzi koprovky s vajíčkem.

Na másle osmahněte hladkou mouku a zalijte ji vývarem. Metličkou řádně prošlehejte, přidejte tuhé stonky kopru a provařte asi 15 minut. Pak stonky kopru vyjměte, omáčku doplňte smetanou, solí, cukrem a octem, případně čerstvou citronovou šťávou nebo bílým vínem. Omáčku ještě krátce povařte a nakonec přidejte nadrobno nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte a můžete hned podávat s knedlíkem či s vařenými brambory a dle chuti buď s masem nebo s vařeným vajíčkem.

Kopr Hlavní surovinou omáčky je kopr, který je třeba pečlivě vybírat. Zdroj: Shutterstock

Kašpárek doporučuje zastřené vejce

Radek Kašpárek v tom případě doporučuje vejce ztracené. Pokud se totiž smíchá žloutek s omáčkou, chuť je naprosto božská. Přemek Forejt vaří koprovku také trochu jinak, pokud tedy chcete moderní verzi, vyzkoušejte tuhle. V hrnci na oleji nechte zesklovatět nakrájenou šalotku, přidejte hrst koprových stonků a vše zalijte 300 ml bílého vína. Nechte provařit a zredukovat, přilijte 400 ml vývaru, podle chuti oslote, přidejte bobkový list a nové koření a znova provařte a nechte opět zredukovat. Nakonec omáčku dochuťte hustou smetanou, povařte, přeceďte a doplňte nadrobno nasekanými lístečky kopru.

No a slavný český šéfkuchař Václav Košnář dokonce doporučuje podávat koprovku s jehněčím a hrnečkovými knedlíky.

Na recept na bleskovou koprovku bez masa se podívejte ve videu:

Zdroj: www.kucharkaprodceru.cz, www.recepty.cuketka.cz, www.toprcepty.cz

Akční letáky