Zkuste korejské zeleninové placičky
Různé placky provázejí lidstvo od nepaměti. Jsou rozhodně tím nejjednodušším, co lze na ohněm rozpálené plotýnce připravit, a tak máme nejen placky chlebové a bramborové, o něco málo komplikovanější bramboráky, ale i sladké palačinky i lívance.
Placky se připravují také z různé další zeleniny. O tom vědí něco v Koreji, odkud pocházejí yachaejeon čili v překladu zeleninové palačinky. Placky yachaejeon mohou být jak hlavním chodem, tak i přílohou a jsou obvykle připravované z cukety, mrkve, paprik, ale také hub. Zadělávané jsou pak pšeničnou nebo rýžovou moukou s troškou vody. Jak už to tak u asijských pokrmů bývá, do yachaejeon patří i trocha sójové omáčky a sezamového oleje.
Jelikož je to recept oblíbený a rozšířený, můžete se při návštěvě Jižní Koreje setkat s různými variantami a obměnami. Někde se do receptu přidávají i vejce, jinde zase fermentovaná chilli pasta. Placky mohou být také docela malé nebo využijte celou plochu pánve a velkou placku pak nakrájejte na menší dílky. Třeba jako v tomto příspěvku z YouTube kanálu Healthy Foodie PH.
Jak připravit zeleninové placičky yachaejeon?
Kromě papriky, malé cukety a mrkve můžete placičky vylepšit například pórkem, červenou cibulí, která je méně pikantní, či jarní cibulkou. Zeleninu nakrájejte na jemné nudličky, dobře promíchejte a objem přeměřte na šálky. Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat 4 hrnky jemně krájené zeleninové směsi. Do té pak přidejte špetku soli, špetku pepře a lžíci sójové omáčky. Promíchejte a vrhněte se na smíchání mouky.
V misce bokem si připravte směs různých druhů mouky. Budete potřebovat ½ hrnku pšeničné mouky, ¼ hrnku rýžové mouky a ¼ hrnku kukuřičné nebo bramborové moučky. Směs osolte lžičkou soli a promíchejte. Do mouky dále nalijte také ¾ hrnku studené vody a metličkou těstíčko promíchejte, než jej přidáte k zelenině.
Dobře promíchanou zeleninu s těstíčkem smažte z obou stran na středním žáru a omaštěné nepřilnavé pánvičce. Pokud chcete placičky pěkně vypečené a křupavé, dělejte je co nejtenčí.
K placičkám nesmí chybět omáčka
Pokud si chcete s placičkami vychutnat také dip, a to byste určitě měli, smíchejte v malé misce lžíci sójové omáčky, lžíci slabšího octa nejlépe rýžového nebo bílého, čajovou lžičku gochugaru, což je korejské chilli a nesmí chybět také čajová lžička cukru.
Určitě tušíte, že bez omáčky by to totiž nebylo ono. Právě tato je nesmírně důležitá a různé obměny dipu na bázi sójové omáčky patří k jarním závitkům, suši a dalším oblíbeným asijským pokrmům.
Zdroje: jimejinak.cz, chefatulya.com