Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je houba, která parazituje převážně na kořenech borovic.
Zdroj: Adam J / Shutterstock.com

Kotrč: vynikající a zdravá houba, která má cenu v řádů tisíců korun

Kotrč kadeřavý je milovníky houbových pokrmů ceněná pochoutka, ostatní může zaujmout svým pozoruhodným vzhledem. Asi nejvíce jeho plodnice připomíná květák nebo mořskou houbu.

Plodnici kotrče kadeřavého tvoří silně rozvětvené pletivo, které se dělí na ploché a na koncích nakadeřené větvičky, vyrůstající ze silného bělavého třeně zcela ponořeného v půdě. V mládí bývá kotrč bělavý nebo krémový, později špinavě hnědýá, někdy s tmavšími hranami na konečcích větvení. 

Kotrč kadeřavý je v mládí světlý a bílý až světle okrový, postupně žloutne až do žlutohnědé barvy.

Kotrč získal i množství lidových jmen: baraní kule, beranice, beranička, bílá kotrč, borová kotrč, diviš, hromada, koterych, strapáč, třapáč, vořešník. Že měli kotrč naši předci v oblibě svědčí i zmínka J. S. Presla, který ve svém Všeobecném rostlinopise píše v polovině 19. století o kotrči jako o houbě blahochutné a velmi vážené, která se ve velkém množství přináší na trhy.

Kdy a kde kotrč hledat?

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) roste ve starších borových lesích u jednotlivých stromů, najít jej můžeme od července do listopadu. Parazituje na kořenech borovice, kterým způsobuje hnilobu a díky tomu jej lesníci nevidí příliš rádi. Kdo jednou kotrč najde, měl by si pamatovat místo nálezu a v dalších letech jej znovu navštívit.

Rekordní úlovky

Plodnice kotrče kadeřavého bývá široká až 300 mm a dosahuje hmotnosti kolem 1 kg. K rekordním nálezům patří „úlovek“ z Polska, kdy v roce 1711 nalezl lesník v Turoszowě dva exempláře, z nichž větší vážil 20 kg a měřil 2,55 metru. Deník Venkov zmiňuje v září 1907 v rubrice Denní zprávy nález „obrovské houby“ v Litěninách na Pardubicku. Konkrétně se jednalo o „kotrč kadeřavou (Sparassis crispa), vážící 12 kg. 15 dkg. Houba měřila v koruně: 98 cm. délky, 66 cm. šířky a 32 cm. výšky. Vzdor tomu že houba spočívala na dubovém kořenu, kde roste kotrč štěrbáková (Sparassis laminosa) pokládá pí. M. Udrža1ová, jíž se houby té dostalo na lezenou houbu dle tvaru celého trsu i lupénkovitých větviček za kotrč kadeřavou. Naučný hospod, slovník uvádí, že kotrč dosahuje někdy až 80 cm. výšky i šířky; je tedy v Litěninách nalezený exemplář nevídanou vzácností. Celá houba je úplně zdravá a výtečné chuti.“ K parádním nálezům patří i  čtyř kilový kotrč, kterého objevil v roce 2011 Jindřich Kalous.

Kotrč má velkou cenu. Luxusni restaurace jej vykoupí za cenu v řádu od 1000 do 5000 Kč dle velikosti a kvality. 

Jindřich Kalous z Klášterce nad Orlicí našel nádherný kotrč kadeřavý.

Pozor na záměnu

Ačkoli ani další druhy kotrčů, které u nás rostou, nejsou jedovaté, měli bychom se naučit je rozeznávat a být při sběru velmi obezřetní. Další dva druhy totiž patří k vzácným houbám a zbytečně bychom jejich sběrem mohli ohrozit jejich výskyt. Oba vzácné druhy mají konce větviček klínovitě se rozšiřující a zvlněné, nikoliv kadeřavé:

  • kotrč Němcův (Sparassis nemecii) – roste u paty kmene starších jedlí
  • kotrč štěrbákový (Sparassis laminosa) – jeho plodnice je živěji zbarvená a roste na kořenech dubů a buků

Falešná dršťková polévka a další pochoutky

Kotrč patří mezi houbaři k ceněným houbám, tedy pokud je mladý. Největší potíže způsobuje jeho čištění. V členité plodnici snadno ulpívají částečky substrátu, drobné nečistoty, ale i různý hmyz. Pro čištění se osvědčilo ponořit houbu „hlavou dolů“ do většího množství vody a důkladně vyplavit všechny nečistoty. Někdo radí na čištění využít vysloužilý zubní kartáček a proud tekoucí vody.

Kotrč kadeřavý patří k houbám, které se obtížně čistí.

Kotrč je velmi křehký, proto bychom s ním po sběru měli zacházet velmi opatrně. Co se týče skladování, patří k houbám, s jejichž zpracováním nemusíme úplně spěchat – nebývá červivý a nehnije. V chladničce či ve sklepě vydrží až týden a je možné ho konzumovat po částech. Kromě použití v polévkách (především falešná dršťková, bramboračka) či guláších lze kotrč i smažit nebo sušit a využít ho např. v omáčkách. Sušení kotrče je velmi snadné – stačí navléknout plodnici na provázek a sušit na vzdušném místě. Pokud je plodnice příliš velká, rozřežeme ji před sušením na menší kusy.

Akční letáky