Pesto je skvělým způsobem skaldování bazalky - rozmixujete ji v olivovém oleji

Kouzlíme se zbytky z kuchyně: Skvělé pokrmy z odřezků

Při zpracování potravin vám v kuchyni zůstane spousta odpadu a ten skončí v popelnici, v lepším případě na kompostu. Je to velká škoda, neupotřebené kousky mohou posloužit pro výrobu pochutin, které jinak za drahé peníze kupujete. Jak šikovně a chytře využít zbytky z kuchyně?

Každý den končí v odpadkových koších spousta neupotřebeného jídla. Na jeho produkci se spotřebovalo spousta vody, energie i dalších zdrojů. Jestli vám vadí plýtvání surovinami, zkuste zbytky z kuchyně dále zpracovat. Snížíte tak zbytečné mrhání jídlem a ještě ušetříte. Zároveň můžete překvapit návštěvu neobvyklým chodem nebo chuťovkou podobně, jako špičkoví šéfkuchaři.

obrázek z archivu ireceptar.czJe škoda nevyužít všeAutor: Shutterstock.com / Dasha Petrenko

Silný vývar i koření

Odřezky zeleniny, slupky, natě, listy, dužiny se semínky, zkrátka všechno, co by se jinak ze zeleniny vyhodilo se nejjednodušeji využije při přípravě vývaru. Všechny zbytky střádejte do vyhrazeného místa v lednici, maximálně však 3-4 dny.

I domácí vývar obsahuje glutamanVývar se vždy hodíAutor: Shutterstock.com / kazoka

Pravidelně svou zásobu kontrolujte, aby se zelenina nekazila a nezačala plesnivět, případně můžete odřezky skladovat v mrazáku. Až se vám zbytků nakupí větší množství, nasypte je do hrnce, zalijte vodou a vařte.

Připravíte si silný zeleninový vývar, který poslouží jako základ do polévek. Použít se dá i v omáčkách, při podlévání masa nebo zeleninových směsí. Hotový vývar zamrazený na jednotlivé porce bude v mrazničce vždy po ruce. Ze slupek mrkve, celeru, petržele a dalších druhů zeleniny si do polévky nachystejte dochucovací koření. Slupky dobře omyjte, nakrájejte na drobné kousky a usušte v troubě, na topení nebo v sušičce potravin. Hodí se nejen do polévek, ale i k dochucení dalších pokrmů.

Zelené listy na mnoho způsobů

Mrkev nestrouhejte, ale krájejte, aby zůstala křupavá.Nať najde využitíAutor: Archiv ireceptar.cz

Zelenou nať z červené řepy, ředkviček, kedluben a další zeleniny většina lidí utrhne a zahodí ještě v obchodě nebo u prodejce. Přitom se dají v kuchyni ještě skvěle zužitkovat. Mladé zeleninové listy jsou šťavnaté, nabité hodnotnými živinami. Výborně budou chutnat syrové přidané do zeleninového, případně těstovinového salátu. Omyté a nakrájené listy použijte místo špenátu, například k přípravě zeleninové přílohy, náplně závinů nebo do těstovin.

Natě mrkve, ředkviček, petržele nebo celeru se skvěle hodí k přípravě chuťově zajímavého pesta. Rozmixujte je s česnekem, solí, oříšky nebo semínky (výborná jsou slunečnicová), zalijte olejem a skladujte v lednici, kde vám vydrží několik měsíců. Hotové pesto výborně chutná s těstovinami, dá se namazat na slané palačinky nebo jako základ na jednohubky.

Košťály ani tuhé kousky nevyhazujte

Tuhé stonky (řapíky) z květáku, kedlubny, řepy, mangoldu a dalších druhů zeleniny očistěte a pokrájejte na drobné kousky. Přidávejte je do polévek, zeleninových i masitých jídel, kde krásně změknou a dodají další chuťový rozměr. Také košťály brokolice nebo květáku se dají dále zpracovat, přestože mají na povrchu tuhá vlákna. Ta odřízněte nožem, košťály najemno nastrouhejte nebo nakrájejte. Takto připravená zelenina se pak snadno zpracuje do karbanátků, nákypů, polévek a dalších jídel. Případně celé košťály upečte v troubě. Změklý vnitřek pak od tuhých vláken snadno oddělíte.

Odšťavňujete? Dužinu nevyhazujte

Milovníci ovocných a zeleninových šťáv často řeší, co s se suchým zeleninovým odpadem. Dá se samozřejmě přidat do základu pro zeleninový vývar, ale můžete z něj vykouzlit i zajímavější pokrm. Odšťavněná drť je ideálním základem pro výrobu chutných krekrů. Smíchejte ji s kořením, solí a různými semínky. Hotovou směs rozetřete na pláty a sušte v troubě nebo sušičce. Nalámané krekry jsou vynikající jako chuťovka s dipem, hodí se jako krutony do salátů i polévek nebo jako křupavé chlebíčky s pomazánkou a zeleninou.

Vyzkoušejte i jejich ovocnou variantu, přidejte ovesné vločky, med a oříšky, jako koření se hodí skořice, perníkové koření či vanilka. Zeleninová drť je vhodná také pro přípravu karbanátků a různých zapékaných zeleninových směsí. Doplněná o ovesné vločky, luštěniny a koření dá základ pro výrobu výborného hlavního chodu. Dužina se hodí i pro přípravu koláčů, sladkých i slaných muffinů a mnoho dalšího.

Ovocné slupky

Slupky z ovoce jako jsou jablka a

Jablečný kompot je vzpomínka na dětstvíJablečný čajAutor: Shutterstock.com / IrinaBogach

hrušky usušte a použijte pro výrobu chutného domácího čaje. Kůru z chemicky neošetřených citrónů a pomerančů usušte a přidejte do těst na pečení a ovocných čajů. Citrónová slupka je také výborným pomocníkem při čištění domácnosti - snadno s ní vyčistíte dřevěná prkénka; umístěná do lednice zase pohlcuje pachy a ledničku provoní svěží citrónovou vůní.