obrázek z archivu ireceptar.cz

Kouzlo kari: Zahřejte se indickou polévkou nebo kari s cuketou

Polévka, ve které stojí lžíce, nebo omáčka plná zeleniny, i tam vás dokáže probrat z šedi všedního dne kari. Výrazem kari rozumíme v našich zeměpisných šířkách směs typicky zářivě žlutého koření, které dodává jídlu sladce štiplavou chuť.

Směs, kterou v Evropě nazýváme kari, se skládá až z 25 druhů surovin.Směs, kterou v Evropě nazýváme kari, se skládá až z 25 druhů surovin.Autor: Shutterstock.com / timquo

Původně je ale kari tamilský či indický pokrm z kousků masa v omáčce. Během kolonizace Indie začali Britové nazývat směs koření, které se pro toto jídlo používá, curry. V Indii se mu však neřekne jinak než masala. Do takové směsi koření přijde až 25 různých ingrediencí, každá rodina si ji míchá sama, proto můžete při návštěvě Asie ochutnat kari pokaždé jiné.

Základ kari tvoří bez výjimky vždy kurkuma, pepř, chilli, často se přidává i zázvor, najdeme v něm i kardamom, římský kmín, skořici. Abychom ale dosáhli autentické chuti kari, museli bychom mít ty správné ingredience, které jsou obtížně sehnatelné – galangán, listy kafrové limety, citronovou trávu, krevetovou pastu nebo čínský zázvor.

Důležitou blahodárnou složkou kurkumy je látka zvaná kurkumin, u niž byly doloženy příznivé účinky na léčbu rakoviny, projevů Alzheimerovy choroby, artiritidy či osteoporózy. Mimo jiné jde i o významný antioxidant, dokáže snižovat hladinu cholesterolu a likviduje bakterie, takže dobře bojuje proti zánětům. Tajným trikem pro zářivou a mladistvou pleť Indek jsou pak pleťové masky z kurkumy. Kari se ideálně doplňuje s masem kuřecí, králičím, ale i rybím, skvělé je i v kombinaci s květákem nebo pórkem. 

Indická kari polévka ze žluté čočky

Na 4 porce:

Do hrnce vsypeme čočku, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme zhruba 15 minut. Mezitím si nakrájíme na půlcentimetrové kostičky mrkev, kterou přidáme k čočce. Koriandr zbavíme silných stonků a nasekáme nahrubo, polovinu přidáme do hrnce, polovinu dáme stranou. Prolisujeme česnek, přidáme kari, kurkumu, kmín a ochutíme solí. Chilli papričku zbavíme jader, nakrájíme nahrubo a přidáme do hrnce. Na závěr zjemníme smetanou a necháme ještě 5 minut vařit. Podáváme posypané zbylých koriandrem. 

Indické zeleninové kari

Zeleninové kari přesvědčí i zastánce masa.Zeleninové kari přesvědčí i zastánce masa.Autor: Shutterstock.com / Elena Veselova

Na 4 porce:

  • 1 květák
  • 1 polévková lžíce zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 menší cukety
  • 1 menší lilek
  • 1 menší mrkev
  • 3 šalotky
  • 4 větší žampiony
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 polévkové lžíce kari koření
  • 2 polévkové lžíce nepražených nesolených arašídů
  • 250 ml kokosového mléka
  • olivový olej
  • čerstvý koriandr k servírování 

Nejprve si rozdělíme květák na jednotlivé růžičky a najemno nakrájíme česnek a zázvor. Na hluboké pánvi si rozpálíme olivový olej, na něm necháme rozvonět česnek se zázvorem, přidáme květák a na středním plamenu restujeme. Cukety nakrájíme na stejné centimetrové kostky, stejně nakrájíme i lilek a přidáme do pánve. Mrkev nakrájíme na slabší kolečka, přidáme spolu s kari kořením a promícháme. Žampiony zbavíme nožek a nakrájíme na čtvrtiny, šalotky nasekáme nahrubo a vsypeme do pánve, necháme prolnout chutě zhruba 10 minut. Chilli papričku zbavíme jader, nakrájíme najemno a přidáme do pánve. Arašídy si nasekáme najemno, zamícháme do směsi a poté přilijeme kokosové mléko a necháme krátce povařit. Servírujeme s jasmínovou rýží posypané čerstvým koriandrem.