Základ kari tvoří bez výjimky vždy kurkuma, pepř, chilli, často se přidává i zázvor, najdeme v něm i kardamom, římský kmín, skořici. Abychom ale dosáhli autentické chuti kari, museli bychom mít ty správné ingredience, které jsou obtížně sehnatelné – galangán, listy kafrové limety, citronovou trávu, krevetovou pastu nebo čínský zázvor.
Důležitou blahodárnou složkou kurkumy je látka zvaná kurkumin, u niž byly doloženy příznivé účinky na léčbu rakoviny, projevů Alzheimerovy choroby, artiritidy či osteoporózy. Mimo jiné jde i o významný antioxidant, dokáže snižovat hladinu cholesterolu a likviduje bakterie, takže dobře bojuje proti zánětům. Tajným trikem pro zářivou a mladistvou pleť Indek jsou pak pleťové masky z kurkumy. Kari se ideálně doplňuje s masem kuřecí, králičím, ale i rybím, skvělé je i v kombinaci s květákem nebo pórkem.
Indická kari polévka ze žluté čočky
Na 4 porce:
- 650 ml zeleninového vývaru
- 250 g žluté čočky
- 150 ml smetany na vaření
- 2 velké mrkve
- hrnek čerstvého koriandru
- 2 lžičky soli
- 2 špetky mletého kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 stroužek česneku
Do hrnce vsypeme čočku, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme zhruba 15 minut. Mezitím si nakrájíme na půlcentimetrové kostičky mrkev, kterou přidáme k čočce. Koriandr zbavíme silných stonků a nasekáme nahrubo, polovinu přidáme do hrnce, polovinu dáme stranou. Prolisujeme česnek, přidáme kari, kurkumu, kmín a ochutíme solí. Chilli papričku zbavíme jader, nakrájíme nahrubo a přidáme do hrnce. Na závěr zjemníme smetanou a necháme ještě 5 minut vařit. Podáváme posypané zbylých koriandrem.
Indické zeleninové kari
Na 4 porce:
- 1 květák
- 1 polévková lžíce zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 2 menší cukety
- 1 menší lilek
- 1 menší mrkev
- 3 šalotky
- 4 větší žampiony
- 1 čerstvá chilli paprička
- 2 polévkové lžíce kari koření
- 2 polévkové lžíce nepražených nesolených arašídů
- 250 ml kokosového mléka
- olivový olej
- čerstvý koriandr k servírování
Nejprve si rozdělíme květák na jednotlivé růžičky a najemno nakrájíme česnek a zázvor. Na hluboké pánvi si rozpálíme olivový olej, na něm necháme rozvonět česnek se zázvorem, přidáme květák a na středním plamenu restujeme. Cukety nakrájíme na stejné centimetrové kostky, stejně nakrájíme i lilek a přidáme do pánve. Mrkev nakrájíme na slabší kolečka, přidáme spolu s kari kořením a promícháme. Žampiony zbavíme nožek a nakrájíme na čtvrtiny, šalotky nasekáme nahrubo a vsypeme do pánve, necháme prolnout chutě zhruba 10 minut. Chilli papričku zbavíme jader, nakrájíme najemno a přidáme do pánve. Arašídy si nasekáme najemno, zamícháme do směsi a poté přilijeme kokosové mléko a necháme krátce povařit. Servírujeme s jasmínovou rýží posypané čerstvým koriandrem.