Původně je ale kari tamilský či indický pokrm z kousků masa v omáčce. Během kolonizace Indie začali Britové nazývat směs koření, které se pro toto jídlo používá, curry. V Indii se mu však neřekne jinak než masala. Do takové směsi koření přijde až 25 různých ingrediencí, každá rodina si ji míchá sama, proto můžete při návštěvě Asie ochutnat kari pokaždé jiné.

Základ kari tvoří bez výjimky vždy kurkuma, pepř, chilli, často se přidává i zázvor, najdeme v něm i kardamom, římský kmín, skořici. Abychom ale dosáhli autentické chuti kari, museli bychom mít ty správné ingredience, které jsou obtížně sehnatelné – galangán, listy kafrové limety, citronovou trávu, krevetovou pastu nebo čínský zázvor.

Důležitou blahodárnou složkou kurkumy je látka zvaná kurkumin, u niž byly doloženy příznivé účinky na léčbu rakoviny, projevů Alzheimerovy choroby, artiritidy či osteoporózy. Mimo jiné jde i o významný antioxidant, dokáže snižovat hladinu cholesterolu a likviduje bakterie, takže dobře bojuje proti zánětům. Tajným trikem pro zářivou a mladistvou pleť Indek jsou pak pleťové masky z kurkumy. Kari se ideálně doplňuje s masem kuřecí, králičím, ale i rybím, skvělé je i v kombinaci s květákem nebo pórkem.

Indická kari polévka ze žluté čočky

Na 4 porce:

  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 250 g žluté čočky
  • 150 ml smetany na vaření
  • 2 velké mrkve
  • hrnek čerstvého koriandru
  • 2 lžičky soli
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kari
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku

Do hrnce vsypeme čočku, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme zhruba 15 minut. Mezitím si nakrájíme na půlcentimetrové kostičky mrkev, kterou přidáme k čočce. Koriandr zbavíme silných stonků a nasekáme nahrubo, polovinu přidáme do hrnce, polovinu dáme stranou. Prolisujeme česnek, přidáme kari, kurkumu, kmín a ochutíme solí. Chilli papričku zbavíme jader, nakrájíme nahrubo a přidáme do hrnce. Na závěr zjemníme smetanou a necháme ještě 5 minut vařit. Podáváme posypané zbylých koriandrem.

Indické zeleninové kari

Na 4 porce:

  • 1 květák
  • 1 polévková lžíce zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 menší cukety
  • 1 menší lilek
  • 1 menší mrkev
  • 3 šalotky
  • 4 větší žampiony
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 polévkové lžíce kari koření
  • 2 polévkové lžíce nepražených nesolených arašídů
  • 250 ml kokosového mléka
  • olivový olej
  • čerstvý koriandr k servírování

Nejprve si rozdělíme květák na jednotlivé růžičky a najemno nakrájíme česnek a zázvor. Na hluboké pánvi si rozpálíme olivový olej, na něm necháme rozvonět česnek se zázvorem, přidáme květák a na středním plamenu restujeme. Cukety nakrájíme na stejné centimetrové kostky, stejně nakrájíme i lilek a přidáme do pánve. Mrkev nakrájíme na slabší kolečka, přidáme spolu s kari kořením a promícháme. Žampiony zbavíme nožek a nakrájíme na čtvrtiny, šalotky nasekáme nahrubo a vsypeme do pánve, necháme prolnout chutě zhruba 10 minut. Chilli papričku zbavíme jader, nakrájíme najemno a přidáme do pánve. Arašídy si nasekáme najemno, zamícháme do směsi a poté přilijeme kokosové mléko a necháme krátce povařit. Servírujeme s jasmínovou rýží posypané čerstvým koriandrem.