Pro mnohé z nás je krájení cibule nelehký úkol, který je často spojený s nepříjemným slzením a pálením očí, někdy i pšíkáním a kašlem. Z cibule totiž začne vytékat šťáva, z které se postupně uvolňují dráždivé látky. Ve spojení s vlhkostí okolního vzduchu se tak mění v oku na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík, jež dráždí slzné kanálky ke zvýšené činnosti. Existuje však několik osvědčených triků, jak této nepříjemné situaci předejít.
Naučte se krájet cibuli jako profík! Podívejte se na toto YouTube video na kanále Charward cook academy:
Cibuli krájejte rychle
Jedním z řešení, jak se vyhnout slzení, je naučit se cibuli krájet rychle, ale bezpečně. Díky tomu nebudete muset na cibuli upírat zrak a oči budou lépe chráněné. Je však nutné mít odpovídající zručnost.
Používejte ostrý nůž
Účinky dráždivých látek zmírní při krájení cibule také dostatečně nabroušený nůž. Čím menší plochou se rozruší její struktura, tím méně látek bude unikat. Riziko slzení tak snížíte na minimum.
Zapalte u cibule svíčku
Výbornou pomůckou je i zapálená svíčka v blízkosti cibule. Vzduch slouží jako palivo svíčky a plamen pohlcuje nežádoucí látky a výpary.
Vložte cibuli do mrazáku
Ještě než začnete cibuli krájet, vložte ji na pár minut zchladit do mrazáku. Dráždivé látky se budou při krájení uvolňovat pomaleji.
Pomůže i studená voda
Podobným způsobem zafunguje i studená voda. Vložte oloupanou cibuli na chvíli pod její proud a pak ji rychle pokrájejte. Studená voda pomáhá snižovat úroveň plynu, který se uvolňuje během procesu krájení a dráždí oči.
Ohřejte cibuli v mikrovlnce
Od zbytečných slz u krájení cibule vás ochrání, když ji na 30 vteřin dáte ohřát do mikrovlnné trouby.
Ocet a citron
Dalším účinným trikem je použití octa nebo citronu. Stačí si před krájením cibule potřít ruce. Obsažená kyselina neutralizuje plyn z cibule a brání tak podráždění očních sliznic.
Zdroje: www.imnam.cz, www.rexter.cz, www.adbz.cz