Kladenský chléb
Potřebujeme
(na 1 střední formu remosky)
- 200 g pšeničné hladké mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 20 g Solamylu (bramborové škrobové moučky)
- 2 lžičky soli
- 3 lžičky drceného kmínu
- 1 lžičku cukru
- 40 g droždí
- 30 g rostlinného tuku
- hrnek vlažné vody
Jak na to
V míse smícháme mouku, sůl a kmín. V hrnku umícháme z droždí, cukru, lžíce mouky a dvou lžic vody řídké těstíčko a necháme je vykynout.
Solamyl rozmícháme s vodou a nalijeme do důlku v moučné směsi, přidáme kvásek, zbytek vlažné vody podle potřeby a zpracujeme tužší těsto. Bochánek necháme vykynout.
Formu vymažeme, vykynutý bochánek posypeme moukou a necháme ještě hodinu kynout. Po 30 minutách pečení potřeme máslem a dopečeme dozlatova.
Lučenecký chléb
Potřebujeme
(na dva bochánky)
- 1 kg pšeničné mouky hladké
- 500 g pšeničné mouky celozrnné nebo 500 g jemného pšeničného šrotu
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžičky soli
- 60 g droždí
- 1 lžičku medu nebo cukru
- vodu
- mouku na vál
Jak na to
Připravíme si celozrnnou mouku a smícháme ji s půl litrem vroucí osolené vody. Houbovitou hmotu necháme vychladnout.
V míse připravíme kvásek z droždí, smícháme ho s medem, přidáme asi polovinu hladké mouky a s troškou vody umícháme těstíčko. Vše přidáme ke spařené mouce a se vzešlým droždím a vodou umícháme pružné těsto. Necháme je vykynout.
Dvě ošatky či dva košíčky vyložíme utěrkami posypanými hladkou moukou. Těsto rozdělíme na dvě části a bochánky vložíme do ošatek, aby vykynuly.
Troubu předehřejeme nejméně na 200 °C, bochníčky z ošatek přendáme na moukou posypaný plech a pečeme 10 až 15 minut. Zmírníme teplotu a dopékáme asi 45 minut.
Pět minut před koncem pečení opět zvýšíme teplotu a dopečeme. Po upečení chleby pokropíme vodou a krájíme je až po vychladnutí. Lučenecký chléb nemá nakyslou chuť a vydrží čerstvý i dva týdny.
Kysucký bramborový chléb
Potřebujeme
- 1000 g hladké mouky
- 30 g čerstvých kvasnic
- 150 g brambor
- lžíci soli
- lžičku kmínu
Jak na to
Nastrouháme brambory uvařené ve slupce. Přidáme k nim asi 150 g mouky a rozdrobené kvasnice. Přilijeme asi 200 ml studené vody a zpracujeme hustý kvásek. Nádobu přikryjeme a kvásek necháme vykynout (nejlépe přes noc).
Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme kvásek, sůl, kmín a tolik vlažné vody, abychom po promíchání měli husté nelepivé těsto. Povrch těsta pomoučíme a necháme 45 minut kynout.
Po vykynutí těsto vyválíme a vložíme je do ošatky vyložené ubrouskem a necháme znovu kynout.
Pak bochník vyklopíme na vymaštěný a vysypaný plech, povrch bochníku potřeme vlažnou vodou. Do středu bochníku uděláme prstem hlubší jamku a chleba vložíme do trouby rozehřáté na maximální teplotu. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme, po dalších 10 minutách povrch chleba znovu potřeme vodou a chleba ještě asi půl hodiny dopékáme, až dostane krásnou zlatočervenou barvu.
Slovenské brynzové pagáčky
Potřebujeme
- 250 g hery
- 150 g brynzy
- 500 g polohrubé mouky,
- 1 vejce
- 150 g nivy
- 1 balení kyselé smetany
- 20 g droždí a troška soli
Jak na to
Rozpuštěnou heru smícháme s brynzou a asi 3/4 dávky nivy. Droždí a malé množství mléka s cukrem v hrnečku zamícháme a kvásek nalijeme doprostřed mouky, kolem nalijeme smetanu a žloutek. Když droždí začne pracovat, přidáme sýrovou hmotou a vše dobře promícháme. Necháme odpočinout alespoň hodinu, pak vyválíme a vykrajujeme nebo tvoříme bochánky. Povrch potřeme máslem a sypeme strouhaným sýrem. Pagáčky klademe na vymaštěný pekáč a v předem rozehřáté troubě pečeme dozlatova.
Krkonošský čočkový chléb
Potřebujeme
- 100 g syrové čočky
- 100 g žitné mouky chlebové
- 200 g pšeničné mouky celozrnné
- 100 g cibule
- 1 lžičku prolisovaného česneku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžičku cukru
- vodu
- tuk na vymazání formy
Jak na to
Čočku namočíme na 24 hodin do studené vody, pak vodu slijeme a čočku rozmícháme s nakrájenou cibulí, česnekem, olejem a trochou vody. Droždí smícháme s cukrem, dvěma lžícemi mouky a vodou na řídké těstíčko a necháme je vzejít. Nasucho smícháme mouky se solí a kmínem a do důlku uprostřed vlijeme kvásek. V míse do těsta zapracujeme čočku a těsto necháme kynout dvě hodiny, až je o polovinu větší. Dáme je do vymazané formy, shora potřeme olejem a necháme kynout ještě asi hodinu. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme 15 minut. Pak teplotu snížíme, chléb dopečeme a až bochník vyklopíme z formy, potřeme ho olejem.
Vyzkoušejte si i další recepty na pečení chleba a také návody na přípravu kvásku.
Domácí anýzový chléb
Potřebujeme
- 100 g hladké mouky
- vodu
- 1 kostku droždí
- 1 lžíci soli
- 1 lžíci kmínu
- 4 lžičky octa
- anýz
Jak na to
Do mísy nasypeme 1/3 mouky, uděláme důlek, nalijeme vlažnou vodu, cukr, rozdrobíme kostku droždí, můžeme přidat anýz, těsto je pak voňavější. Prohněteme těsto a necháme 20 minut vykynout.
Přidáme další 1/3 mouky a opět necháme kynout. Tento kvásek je lepší v řidší podobě. Nakonec přisypeme zbytek mouky, sůl, kmín, ocet a podle potřeby vlažnou vodu tak, abychom vytvořili vláčné těsto, které drží tvar. Důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě.
Poté znovu propracujeme a těstem několikrát uhodíme o vál. Vytvarujeme bochánky, které necháme kynout 20 minut na pomoučené ošatce.
Předehřejeme troubu na 210 °C. Vykynutý bochánek přendáme na plech vysypaný moukou nebo vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a pečeme hodinu. Po upečení chléb opět potřeme vodou a necháme vychladnout.
Podmáslový chléb
Potřebujeme
(na chlebovou formu 30 cm dlouhou nebo střední remosku)
- 300 g žitné chlebové mouky
- 150 g pšeničné mouky celozrnné
- 100 ml podmáslí nebo jogurtu
- vodu
- 30 g droždí
- špetku cukru
- 1 vrchovatou lžičku soli
- 20 g rostlinného másla na vymazání formy
Jak na to
Smícháme mouku se solí a uprostřed směsi utvoříme důlek. Rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a s vlažnou vodou umícháme těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme vykynout. Přidáme podmáslí a tolik vlažné vody, aby vzniklo pružné těsto. Vypracujeme, až se přestane lepit. V míse posypeme hladkou moukou a pod utěrkou necháme kynout asi dvě hodiny.
Ve vymazané formě vytvarujeme a necháme kynout ještě další dvě hodiny. Troubu vyhřejeme na maximální teplotu, formu vložíme na spodní lištu a pečeme asi 10 minut. Upečený chléb pokropíme vodou a necháme vychladnout. Je chutný a křehký, není však vhodný na dlouhé uchování.
Autoři receptů a fotografií jsou Viera Plánková, Shutterstock a archiv