Kladenský chléb

Potřebujeme

(na 1 střední formu remosky)
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 20 g Solamylu (bramborové škrobové moučky)
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžičku cukru
  • 40 g droždí
  • 30 g rostlinného tuku
  • hrnek vlažné vody

Jak na to

V míse smícháme mouku, sůl a kmín. V hrnku umícháme z droždí, cukru, lžíce mouky a dvou lžic vody řídké těstíčko a necháme je vykynout.

Solamyl rozmícháme s vodou a nalijeme do důlku v moučné směsi, přidáme kvásek, zbytek vlažné vody podle potřeby a zpracujeme tužší těsto. Bochánek necháme vykynout.

Formu vymažeme, vykynutý bochánek posypeme moukou a necháme ještě hodinu kynout. Po 30 minutách pečení potřeme máslem a dopečeme dozlatova.

Lučenecký chléb

Potřebujeme

(na dva bochánky)
  • 1 kg pšeničné mouky hladké
  • 500 g pšeničné mouky celozrnné nebo 500 g jemného pšeničného šrotu
  • 2 lžíce kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 60 g droždí
  • 1 lžičku medu nebo cukru
  • vodu
  • mouku na vál

Jak na to

Připravíme si celozrnnou mouku a smícháme ji s půl litrem vroucí osolené vody. Houbovitou hmotu necháme vychladnout.

V míse připravíme kvásek z droždí, smícháme ho s medem, přidáme asi polovinu hladké mouky a s troškou vody umícháme těstíčko. Vše přidáme ke spařené mouce a se vzešlým droždím a vodou umícháme pružné těsto. Necháme je vykynout.

Dvě ošatky či dva košíčky vyložíme utěrkami posypanými hladkou moukou. Těsto rozdělíme na dvě části a bochánky vložíme do ošatek, aby vykynuly.

Troubu předehřejeme nejméně na 200 °C, bochníčky z ošatek přendáme na moukou posypaný plech a pečeme 10 až 15 minut. Zmírníme teplotu a dopékáme asi 45 minut.

Pět minut před koncem pečení opět zvýšíme teplotu a dopečeme. Po upečení chleby pokropíme vodou a krájíme je až po vychladnutí. Lučenecký chléb nemá nakyslou chuť a vydrží čerstvý i dva týdny.

Kysucký bramborový chléb

Potřebujeme

  • 1000 g hladké mouky
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 150 g brambor
  • lžíci soli
  • lžičku kmínu

Jak na to

Nastrouháme brambory uvařené ve slupce. Přidáme k nim asi 150 g mouky a rozdrobené kvasnice. Přilijeme asi 200 ml studené vody a zpracujeme hustý kvásek. Nádobu přikryjeme a kvásek necháme vykynout (nejlépe přes noc).

Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme kvásek, sůl, kmín a tolik vlažné vody, abychom po promíchání měli husté nelepivé těsto. Povrch těsta pomoučíme a necháme 45 minut kynout.

Po vykynutí těsto vyválíme a vložíme je do ošatky vyložené ubrouskem a necháme znovu kynout.

Pak bochník vyklopíme na vymaštěný a vysypaný plech, povrch bochníku potřeme vlažnou vodou. Do středu bochníku uděláme prstem hlubší jamku a chleba vložíme do trouby rozehřáté na maximální teplotu. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme, po dalších 10 minutách povrch chleba znovu potřeme vodou a chleba ještě asi půl hodiny dopékáme, až dostane krásnou zlatočervenou barvu.

Slovenské brynzové pagáčky

Potřebujeme

  • 250 g hery
  • 150 g brynzy
  • 500 g polohrubé mouky,
  • 1 vejce
  • 150 g nivy
  • 1 balení kyselé smetany
  • 20 g droždí a troška soli

Jak na to

Rozpuštěnou heru smícháme s brynzou a asi 3/4 dávky nivy. Droždí a malé množství mléka s cukrem v hrnečku zamícháme a kvásek nalijeme doprostřed mouky, kolem nalijeme smetanu a žloutek. Když droždí začne pracovat, přidáme sýrovou hmotou a vše dobře promícháme. Necháme odpočinout alespoň hodinu, pak vyválíme a vykrajujeme nebo tvoříme bochánky. Povrch potřeme máslem a sypeme strouhaným sýrem. Pagáčky klademe na vymaštěný pekáč a v předem rozehřáté troubě pečeme dozlatova.

Krkonošský čočkový chléb

Potřebujeme

  • 100 g syrové čočky
  • 100 g žitné mouky chlebové
  • 200 g pšeničné mouky celozrnné
  • 100 g cibule
  • 1 lžičku prolisovaného česneku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžičku cukru
  • vodu
  • tuk na vymazání formy

Jak na to

Čočku namočíme na 24 hodin do studené vody, pak vodu slijeme a čočku rozmícháme s nakrájenou cibulí, česnekem, olejem a trochou vody. Droždí smícháme s cukrem, dvěma lžícemi mouky a vodou na řídké těstíčko a necháme je vzejít. Nasucho smícháme mouky se solí a kmínem a do důlku uprostřed vlijeme kvásek. V míse do těsta zapracujeme čočku a těsto necháme kynout dvě hodiny, až je o polovinu větší. Dáme je do vymazané formy, shora potřeme olejem a necháme kynout ještě asi hodinu. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme 15 minut. Pak teplotu snížíme, chléb dopečeme a až bochník vyklopíme z formy, potřeme ho olejem.

Vyzkoušejte si i další recepty na pečení chleba a také návody na přípravu kvásku.

Domácí anýzový chléb

Potřebujeme

  • 100 g hladké mouky
  • vodu
  • 1 kostku droždí
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžíci kmínu
  • 4 lžičky octa
  • anýz

Jak na to

Do mísy nasypeme 1/3 mouky, uděláme důlek, nalijeme vlažnou vodu, cukr, rozdrobíme kostku droždí, můžeme přidat anýz, těsto je pak voňavější. Prohněteme těsto a necháme 20 minut vykynout.

Přidáme další 1/3 mouky a opět necháme kynout. Tento kvásek je lepší v řidší podobě. Nakonec přisypeme zbytek mouky, sůl, kmín, ocet a podle potřeby vlažnou vodu tak, abychom vytvořili vláčné těsto, které drží tvar. Důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě.

Poté znovu propracujeme a těstem několikrát uhodíme o vál. Vytvarujeme bochánky, které necháme kynout 20 minut na pomoučené ošatce.

Předehřejeme troubu na 210 °C. Vykynutý bochánek přendáme na plech vysypaný moukou nebo vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a pečeme hodinu. Po upečení chléb opět potřeme vodou a necháme vychladnout.

Podmáslový chléb

Potřebujeme

(na chlebovou formu 30 cm dlouhou nebo střední remosku)
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 150 g pšeničné mouky celozrnné
  • 100 ml podmáslí nebo jogurtu
  • vodu
  • 30 g droždí
  • špetku cukru
  • 1 vrchovatou lžičku soli
  • 20 g rostlinného másla na vymazání formy

Jak na to

Smícháme mouku se solí a uprostřed směsi utvoříme důlek. Rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a s vlažnou vodou umícháme těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme vykynout. Přidáme podmáslí a tolik vlažné vody, aby vzniklo pružné těsto. Vypracujeme, až se přestane lepit. V míse posypeme hladkou moukou a pod utěrkou necháme kynout asi dvě hodiny.

Ve vymazané formě vytvarujeme a necháme kynout ještě další dvě hodiny. Troubu vyhřejeme na maximální teplotu, formu vložíme na spodní lištu a pečeme asi 10 minut. Upečený chléb pokropíme vodou a necháme vychladnout. Je chutný a křehký, není však vhodný na dlouhé uchování.

Autoři receptů a fotografií jsou Viera Plánková, Shutterstock a archiv