Princip pečení masa společně s bramborami je praktikován po celém světě. V Evropě se podobné pokrmy začaly připravovat už ve středověku, kdy se pekly maso a zelenina společně v kameninové nebo cihlovém peci.

V průběhu času se v různých zemích vyvinulo mnoho variant tohoto pokrmu, které odrážejí místní tradice a dostupné suroviny. Používají se různé druhy masa, jako jsou hovězí, vepřové, skopové nebo drůbeží, a přidávají se také další zeleninové přísady, jako jsou cibule, mrkev, paprika či bylinky, které dodají pokrmu bohatší chuť a aroma.

Královské řízky z jednoho pekáče

Připravte si 500 g vepřové kotlety bez kosti nebo prorostlé krkovice, 500 g brambor, dvě cibule, česnek, sůl, pepř, zakysanou smetanu, majonézu a tvrdý sýr. Pokud vás bude u stolu více, množství surovin upravte. Vždy dodržte poměr 1:1. Tedy stejně masa jako brambor.

Z masa nařežte plátky a naklepejte jako při přípravě klasických řízků. Syrové oloupané brambory nakrájejte na asi půl centimetrová kolečka. Vymaštěný pekáček vyložte bramborami a posypejte cibulí.

Další vrstvou budou plátky masa. Ty potřete směsí ze dvou dílů majonézy a jednoho dílu zakysané smetany ochucené česnekem. Nakonec vše posypejte nahrubo nastrouhaným sýrem s vyšším obsahem tuku, který máte rádi, např. goudou, eidamem. Nehodí se plísňové nebo zrající sýry.

Šup s pekáčem do trouby

Troubu si předehřejte na 160 °C. Pečte asi 25 minut. Takto se v pekáčku šťáva a chutě propojí. Poté na 5 minut zvyšte teplotu na 200 °C, aby se na sýru udělala zlatavá krusta.

Příloha

Vzhledem k tomu, že jste na jednom pekáčku upekli maso i brambory, nemusíte vymýšlet složité přílohy. Stačí zelenina v jakékoliv podobě. Buďte kreativní, do směsi majonézy se zakysanou smetanou přidejte kromě česneku i své oblíbené bylinky. Místo cibule použijte například nakrájenou papriku.

S tímto chutným receptem si vaše rodina královsky pochutná. Spokojeni budete i vy, protože na přípravu celého jídla stačí jen jeden pekáček.

Rychlé pokrmy z plátků masa

Jak můžete zpracovat například také hovězí maso nakrájené na plátky? Podívejte se v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Když potřebuje rychle uvařit oběd nebo večeři z masa, nejlepším řešením je nakrájet ho na plátky. Příprava pokrmu netrvá tak dlouho, jako když maso vaříte nebo pečete vcelku. S obměnou základního receptu vykouzlíte nespočet chutných variant pokrmů.

Související články

Zdroje informací: www.primanapady.cz, www.youtube.com