Snad všichni si na vánoční stůl chystáme nějakou tu sladkost. Někomu stačí perníčky a linecká kolečka, jiný se těší na v rodině tradiční druhy cukroví. Tentokrát jsem vybral recepty na čajové pečivo, které u nás doma pekla maminka. Jsou to roky osvědčené recepty, a pokud kolečka, oválky, slzičky a další kousky budete vykrajovat, péci, slepovat a přizdobovat s láskou a radostí, věřte, že budou všem moc chutnat.

Linecké těsto

Vvariace na klasické křehké těsto je základním těstem pro přípravu mnoha druhů cukroví.

210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a troška citronové šťávy

Máte-li dost vajec, nebo jsou-li vejce malá, dejte žloutky dva. Pokud jde o máslo a různé tuky, náhražky a vylehčené margariny, jsem zastáncem klasického čistého másla. Základním pravidlem pro zadělávání je suroviny rychle důkladně prohníst do jednolitého těsta, které je třeba nechat nejméně hodinku odležet v chladu, nejlépe v mikrotenovém sáčku nebo potravinové fólii.

Bezlepkové těsto

Aby sušenky připravené z těsta bez lepku byly chutné, určitě přidejte do těsta trošku koření.

150 g rýžové hladké mouky, 100 g cizrnové hladké mouky, 120 g másla, 70 g moučkového cukru, 40 g bramborového škrobu, 1 vejce, skořice nebo perníkové koření

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Poté všechny suroviny důkladně propracujte nejlépe na vále pomocí plastové karty na drobivé těsto a na závěr ho rukama krátce propracujte do hladké hmoty. Těsto pak nechte ztuhnout v lednici v mikrotenovém sáčku nebo v potravinářské fólii. Nejlépe do druhého dne.

Zchlazené těsto krátce prohněťte a hned rozválejte na stejnoměrný plát, z něhož vykrajujte požadované tvary a upečte je horkým vzduchem v troubě při teplotě 160–170 °C dorůžova.

Vychladlé kousky pak slepujte marmeládou či krémy a zdobte stejně jako běžné čajové pečivo. Počítejte s tím, že pečivo má lepší chuť, když je necháte několik dnů po přikrášlení odležet. Základní těsto lze také doplnit kakaem, jemně mletými ořechy, kávou a podobně.

Vanilkové rohlíčky

240 g hladké mouky, 160 g másla, 100 g jemně mletých lískových oříšků, 50 g moučkového cukru, 1 žloutku

Při tvarování propracovaného a odpočatého těsta na rohlíčky může nastat problém: kousky musí být stejnoměrné, aby se při pečení ty menší nespálily stejně jako příliš špičaté konce rohlíčků. Proto doporučuji tvarovat oříškové těsto ve formičkách tvaru rohlíčků - všechny kousky budou stejné a tedy i stejně upečené. A že je třeba nepříliš sladké ještě teplé upečené rohlíčky obalit v moučkovém cukru s vanilkou snad ani není třeba připomínat.

Kokosky

Jsou to jedny z mých nejoblíbenějších cukrovinek. Jejich příprava sice dá hodně práce, ale ta stojí určitě za to.

250 g strouhaného kokosu, 5 bílků, citronová šťáva, 350 g cukru jemné krupice

Z bílků a trošky citronové šťávy (pro dobré šlehání) ušlehejte tuhý sníh. Do něj pak postupně zašlehejte asi tak 150 g cukru. Když sníh cukr přijme, nádobu vložte do vodní lázně, a do sněhu postupně zapracujte zbylý cukr. Sníh zahoustne a získá zvláštní opálový lesk. To je znamení, že do něj můžete zašlehat mletý kokos. Bílkovou hmotu pak z cukrářského sáčku na pomaštěný plech nebo pečicí papír nastříkejte stejnoměrné kupičky a v mírné troubě je sušte přibližně hodinu. Tedy za předpokladu, že jsou malé. Teplotu hlídejte mezi 60–70 °C, a až ke konci ji můžete zvýšit o 10-15 °C. V různých dalších receptech najdete v kokoskách skořici a jiné koření, také mouku a podobně, ale podle mého to není to pravé.

Kokosové cukroví ze strojku

Tato dobrota podle mě patří k vánoční klasice.

350 g hladké mouky, 250 g tuku (doporučuji máslo a Heru v poměru 1:1), 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g strouhaného kokosu

Z uvedených surovin vypracujte středně tuhé těsto, nechte je odpočinout a pak je „prožeňte“ strojkem, abyste získali kokosového hádka. Z něj pak tvarujte esíčka, tyčky či obloučky, které upečte, a ještě teplé je obalte v moučkovém cukru s vůní vanilky.

Pudinkové pečivo

250 g mouky, 120 g ztuženého tvrdého bílého tuku (Omega), 60 g másla, 120 g cukru moučky, 1 celé vejce, 1 žloutek, 100 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

Ze všech surovin vypracujte těsto, nechte je odpočinout a opět je prožeňte strojkem, abyste získali úhledné a stejnoměrné hádě. Z něj nakrájejte pravidelné kousky a ty pak zploštěte a stáčejte, ohýbejte či z háděte odkrojte šikmo a nechte rovné. Kousky pak vyskládejte na plech a upečte. Dva upečené kousky pak slepte výrazným džemem a konce či poloviny tvarů namočte v tmavé čokoládové polevě.

Nafoukanci

Tak moje maminka říká cukroví, které se peče ve formičce a při pečení se nafoukne tak, že je uvnitř duté.

Na těsto: 100 g hladké mouky, 120 g másla, 250 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů (nejlépe lískové), 1 lžička jedlé sody

Těsto namačkejte do formiček lehce pod jejich okraj, aby se pečením mohlo dvojnásobně zvednout. Špičky či okraje upečených nafoukanců máčejte do čokolády nebo je ozdobte nitkami polevy.

Vínové cukroví

300 g mouky, 250 g tuku, 6-7 lžic vína, 1 žloutek

Toto cukroví je jednoduché a skvělé. V samotném těstě není cukr, a tedy až hotové upečené vykrajované tvary obalte v moučkovém a vanilkovém cukru. Kdo má rád může dát i cukr skořicový. Aby se těsto dobře vypékalo, je nutné ho nechat tři hodiny zrát v chladnu a pak teprve rozválet na plát a vykrajovat z něj oválky či čtverečky, které se pak při pečení nafouknou.

Išelské dortíky

Recept na těsto na „išeláky“ má mnoho proměn, ale ten vyzkoušený recept vychází z klasického lineckého.

210 g mouky, 140 g másla, 70 g cukru, 2 žloutky, 60 g strouhaných ořechů, 1 lžíce kvalitního kakaového prášku

Moje maminka zachovává tradiční postup, protože upečená kolečka z tmavého těsta polévá čokoládou, slepuje k sobě krémem, potře jím i boky, které pak obaluje v nastrouhaných ořeších. Cukrovíčko skutečně vypadá jako dortík nakonec ještě okrášlený kouskem vlašského ořechu.

Kávové cukroví

450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 300 g másla, 2 lžičky mleté zrnkové kávy

Z uvedených surovin vypracujte těsto, nechte je odležet a pak z něj vykrojte oválné tvary, které upečte a poté slepte máslovým krémem a svrchu potahujte cukrovou polevou s přídavkem trošky rozpustné kávy.

Medové trubičky

170 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 40 g medu, 1 vejce, 1/4 lžičky jedlé sody

Jedlou sodu vmíchejte do cukru či mouky, přidejte další suroviny a zadělejte těsto, které nechte odležet dvě hodiny v chladnu. Pak z něj vyválejte velmi tenký plát a vykrojte z něho kolečka. Budou poměrně rychle upečená a vykrojte jich jen menší dávky na plech, abyste ještě teplé placičky stihli stočit na držadle vařečky do ruličky. Konce koleček lehce umáčkněte, aby trubičky dobře držely tvar. Máslovým krémem je naplňte až před Vánoci a jejich konce namočte v čokoládové polevě.

Zázvorky

Podle klasické receptury nepatří do těsta na zázvorky žádný tuk. Proto je třeba je upéct tři týdny předem, aby se rozležely a změkly.

250 g hladké mouky, 250 g cukru krupice, 1 lžička mletého zázvoru, 70 g škrobové moučky, 2 vejce, 2 žloutky, troška prášku do pečiva nebo na špičku nože amonia či jedlá soda na nakypření

Základem je vyšlehat vejce, žloutky a cukr do husté světlé pěny. Do ní pak zapracujte ostatní předem promísené suché suroviny. Řidší těsto případně zahustěte moukou a nechte je chvíli uzrát v chladu v lednici dobře zabalené do fólie či sáčku. Poté je rozválejte, vykrojte zázvorky a upečte je při teplotě jen asi 150 °C.

Pokud zaměníte mletý zázvor za anýz nebo fenykl a vše doplníte troškou perníkového koření, získáte další velmi zajímavé pečivo.