Co nejspíšo marokánkách nevíte

  • Název marokánka je vlastně zkratkou původního značení „marocká placička“.
  • Marokánky si můžete „počeštit“ a kromě sušeného tropického nebo kandovaného ovoce můžete použít třeba obyčejné české sušené švestky nebo meruňky.
  • Málokdo ví, že původně jsou marokánky ze severní Afriky a Arabové do nich prý, kromě sladkého ovoce a medu, přidávali i hašiš. Není divu, že si pak spousta lidí na marokánkách vybudovala závislost.
  • My se samozřejmě spokojíme se sladkými přísadami, jako jsou cukr, citronová nebo pomerančová kúra, rozinky, mandle, kokos a čokoládová poleva, ale závislost si na nich snadno vytvoříte i tak.

Marokánky jsou stálicí v českých cukrárnách i na vánočních stolech a existuje na ně spousta receptů. My vám přinášíme rovnou tři a všechny stojí za vyzkoušení.

Nejkřupavější marokánky

Jak udělat ty nejkřupavější marokánky, se podívejte ve videu z YouTube kanálu Helenčino pečení:

Zdroj: Youtube

Marokánky s kandovanou pomerančovou kúrou

Jsou hotové coby dup. A tak chuť! Skoro jako z cukrárny. Ve 250 ml mléka rozmíchejte 30 g hladké mouky. Do směsi postupně přidejte 80 g cukru, 20 g másla a za stálého míchání vařte zhruba čtyři minuty. Máte hotovo? Pak hustou kaši odstavte z plotny. Vmíchejte do ní 100 g mandlových lupínků, 100 g sekaných vlašských ořechů, 100 g kandované pomerančové kúry.

Než hmota vychladne, potáhněte plech pečicím papírem. A poté z ní lžičkou vytvářejte placičky. Marokánky pečte na 180 °C asi 20 minut. Vychladlé marokánky namáčejte do polevy, kterou jste si připravili ve vodní lázni z čokolády, másla a mléka. Hotové cukroví nechte vychladnout na igelitu. Skladujte ho v chladu.

Šlehačkové marokánky jako sen

Smetana je skvělá přísada, která každé pečivo zjemní a dodá mu šťavnatost. Využijte toho při pečení marokánek. V kastrůlku rozehřejte 1 kelímek smetany a 100 g cukru. Pak do směsi přidejte 1 lžičku medu, 30 g másla a vařte tak dlouho, dokud směs trochu nezhoustne.

Nakonec ještě vmíchejte 40 g hladké mouky a znovu povařte, až vám vznikne hustá kaše. Do ní pak přidejte 100 g kandovaného nebo sušeného ovoce, 150 g nesolených ořechů (můžete použít i arašídy) a 100 g kandované pomerančové kůry.

Na plech vystlaný pečícím papírem vytvarujte lžičkou placičky. Pečte je na ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 180 °C 10–15 minut. Nakonec marokánky ozdobte čokoládovou polevou. Mňam!

Související články

Zdroje: www.jimeto.cz, www.toprecepty.cz