Vanilkové rohlíčky patří k Vánocům

Vanilkové rohlíčky, linecké lepené cukroví nebo perníčky patří ke klasice. Jistěže cukroví je mnohem víc a také pracny, vosí hnízda, kokosky, rumové kuličky nebo stříkané máslové sušenky k Vánocům patří, ale pokud jste se rozhodli pro komornější pojetí a jen základní „sortiment“, udělejte si vanilkové rohlíčky, které budou jednoduše božské!

Nemáte-li s vanilkovými rohlíčky dobrou zkušenost, podívejte se pod ruce někomu jako je Anna Balážová. Ta vám ve svém videopříspěvku na YouTube ukáže, jak na to.

Zdroj: Youtube

Jak na vanilkové rohlíčky?

Postup a pečení rohlíčků sice není žádná věda, ale i malé odchylky v množství ingrediencí udělají veliký rozdíl, a to nejen v chuti. Zaleží také na tom, jak se vám bude s těstem pracovat a zda zvládnete rohlíčky nerozbít ještě před tím, než je naservírujete na sváteční stůl.

Vanilkové rohlíčky jsou velmi mastné, což je v pořádku, ale znamená to, že s těstem nesmíte pracovat příliš dlouho. Zahřejete jej totiž i rukama, začne blátovatět a práce s ním bude těžká. Těsto je potřeba nechat zaležet v chladu do druhého dne a než s ním začnete pracovat, nechte jej na lince povolit asi hodinu při pokojové teplotě.

Pokud se vám při práci stane, že těsto příliš zteplá ve vašich rukou nebo v blízkosti plotny, raději nechte těsto znovu v lednici na půl hodiny, dokud není opět malinko tužší.
Snažte se udělat rohlíčky stejné velikosti, aby jim stačila stejně dlouhá doba pečení.

Hlídejte si troubu. Každá trouba peče trochu jinak, důležité je, aby byla dobře předehřátá. Pečení druhé a další várky cukroví může být o něco rychlejší. Proto kontrolujte, zda už rohlíčky nečervenají. Buď pracujte velmi svižně nebo si nachystejte rohlíčky na plechy dopředu.

Jako u většiny cukroví i rohlíčky je dobré nechat zaležet. Dokonce se má za to, že skladováním při velmi nízkých teplotách prokážete drobnému cukroví velkou službu. Právě proto se v papírových krabicích ukládalo cukroví dřív ven na verandu, balkon nebo chráněné místo na dvorku. Prospívá to nejen cukroví s čokoládou nebo máslovými krémy, ale i lineckému nebo rohlíčkům.

Pečeme klasické vanilkové rohlíčky

Nemáte-li zkušenosti s různými těsty, začněte základním a na ingredience nenáročným receptem. Na 240 g hladké mouky budete potřebovat 200 g másla pokojové teploty, 70 g cukru a 100 g velmi jemně mletých vlašských ořechů. Pokud budete ořechy sekat v sekáčku nebo mlýnku s noži, napřed je zmrazte. Mráz ořechům nevadí a elektrický mlýnek nebo sekáček si s tuhým ořechem poradí lépe a dokáže je nasekat významně lépším způsobem.

Nezapomeňte mít připravenou směs moučkového cukru s vanilkovým cukrem nebo pravou vanilkou. Rohlíčky je potřeba v cukru balit ještě teplé, aby se jemný prášek na cukroví přilepil tak akorát.  

Související články

Zdroje: prozeny.cz, kucharkaprodceru.cz