Vepřové kotlety jsou oblíbené maso s velkou možností nejrůznějších úprav. Proč bychom tedy nezkusili třeba recept, který je oblíbený hlavně na Moravě, kde se bez něj neobešla téměř žádná rodina. Nebudeme potřebovat žádné složité postupy ani cizokrajné ingredience, jde skutečně o ryze zdejší pochoutku.

Jak na takový vynikající recept? Třeba podle videa z YouTube kanálu Dnes vaří děda:

Zdroj: Youtube

Maso, křen a smetana...

Na přípravu vepřových plátků v křenové omáčce budeme potřebovat samozřejmě hlavně vepřové maso, vývar, křen, máslo, cibuli, mouku a smetanu. Další přísady jsou už “jen” z kategorie koření a dochucovadel. Půjde hlavně o pár kapek citronové šťávy, bobkový list, nové koření, pepř a trochu cukru. Žádné vaření se pak logicky neobejde bez soli. Tím je výčet přípravy u konce. Jestliže máme všechno po ruce, nic nebrání pustit se do vaření.

Nakrájet, osmahnout a zalít

Prvním krokem bude nakrájení masa na plátky, které následně jemně, ale opravdu velmi jemně obalíme v mouce a na másle po obou stranách osmahneme, aby se dobře zatáhlo a nepouštělo šťávu. Ta musí zůstat uvnitř, abychom dosáhli té nejlepší chuti a struktury plátků. Jakmile máme tuto fázi hotovou, přidáme do kastrolu nebo na pekáček k masu nakrájenou cibuli a budeme ji spolu s masem smažit tak dlouho, dokud nezesklovatí. Cibule nemusí být moc, nevaříme guláš, ale moravskou křenovou specialitu. Na kilo masa tak bude stačit jen jeden větší kus.

Nechme pracovat čas

Další část přípravy bude trvat asi deset minut, kdy maso nejprve mírně podlijeme vývarem, přikryjeme a necháme podusit. Když změkne, vyjmeme jej z kastrolu a uložíme nejlépe do mísy, v níž vydrží dlouho teplé. Přichází totiž čas na omáčku. Tu získáme jednoduše tak, že výpek zalijeme zbylým asi čtvrt litrem vývaru a stejným množstvím smetany.

Ke slovu se dostane křen

Vaříme křenovou omáčku a tak nemůže chybět ani tento štiplavý kořen. Použijeme asi pět lžic čerstvě strouhaného křenu, hrnec znovu přiklopíme poklicí a necháme na mírnějším ohni nebo na nižší stupeň probublávat minimálně čtvrt hodiny. Pak už nezbyde nic jiného, než výsledek ochutnat a podle vlastního uvážení zakápnout citronovou šťávou nebo dochutit cukrem.

Placky nebo knedlík?

S čím takovou dobrotu podávat? Tradiční přílohou jsou sice bramborové placky, ale pokud se vám nebude chtít je připravovat, můžete vyzkoušet knedlík nebo dokonce i rýži. Křenová omáčka je natolik výrazná a dobrá, že s každou přílohou bude doslova unikátní.

Související články

Zdroje: www.melnickykren.cz, www.jakvkuchyni.cz, fresh.iprima.cz