obrázek z archivu ireceptar.cz

Křenová pomazánka, kapr v křenu, karotkový křen, křen s tvarohem…

Oblíba křenu v kuchyni pramení vedle jeho zdravotních účinků jistě také z faktu, že umí pokrmům dodat nenahraditelnou chuť. Pomazánkám, chuťovkám, ale třeba i rybě zapečené s křenovou šlehačkou.

Křenová pomazánka

Potřebujeme

  • 0,25 l smetany
  • 40 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • oříšek rozpuštěného másla
  • nastrouhaný křen

Jak na to

Kvedláme ve vodní lázni, až směs zhoustne. Nevaříme. Přidáme rozpuštěné máslo a za stálého míchání ochutíme. Do vychladlé majonézy přidáme nastrouhaný křen. Mažeme na veku namazanou máslem.

křenová pomazánkakřenová pomazánkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Křen s tvarohem

Potřebujeme

  • 250 g křenu
  • 200 g tvarohu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • cukr
  • sůl
  • lžíci nakrájené pažitky

Jak na to

Křen nastrouháme nadrobno, smícháme se solí a cukrem. Tvaroh smícháme se smetanou a žloutkem; následně smícháme s křenem a pažitkou. Vhodné k uzenému.

Křenová omáčka

Potřebujeme

  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 0,25 l vývaru
  • 5 dl zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • cukr
  • sůl
  • citron

křenová omáčkakřenová omáčkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Z mouky a másla — jíška bledá; přidáme křen a vývar — povaříme. Ochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Pak přimícháme smetanu a žloutek. Omáčka je vhodná k různým masům (i k rybímu).

Evžen Filípek, Hnojník

Křenový kapr

Potřebujeme

  • kapra
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 g másla
  • sůl a pepř
  • zelenou petrželku

Jak na to

Kapra naporcujeme, dobře osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Necháme alespoň 2 hodiny odležet a pak za častého podlévání máslem pečeme v troubě asi 30 minut dočervena.

Těsně před podáváním každou porci posypeme lžičkou křenu, přelijeme mastným výpekem a ozdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme s vařenými brambory.

Kapr zapečený v křenové šlehačce 

Na pekáček dáme máslo, na něj položíme podkovičky kapra, které hodně obalíme ve třeném česneku se solí, trochou kmínu a koření na ryby. Dáme péct na deset minut do trouby.

Mezitím nastrouháme pěkný kousek čerstvého křenu, který rozmícháme se šlehačkou. Touto směsí kapra zalijeme a vrátíme zpět do trouby. Po pěti minutách troubu vypneme a kapra v křenu necháme dojít. Podáváme s bramborem.

Rolky z uzeného lososa s křenovým sýrem

Potřebujeme

  • 10 plátků uzeného lososa
  • 200 g sýra Apetito
  • 50 g měkkého tvarohu
  • 30 g strouhaného křenu
  • lžičku hořčice
  • 5 ředkviček
  • 100 g oloupaného celeru
  • lžíci citronové šťávy
  • lžíci oleje
  • sůl a pažitku

lososové rolkylososové rolkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Vyšleháme sýr s tvarohem, přidáme křen, hořčici a sůl.

Na plátky lososa dáme kopeček náplně, stočíme do ruličky a svážeme pažitkou a dáme na talíř.

Připravíme salát: Celer nakrájíme na tenké ruličky, přidáme na jemné plátky pokrájené ředkvičky, citronovou šťávu, olej a podle chuti přisolíme a přidáme k rolkám.

Před podáváním přichystáme jako přílohu pečené plátky bílého chleba.

Karotkový křen

Potřebujeme

  • 200 g karotky
  • 50 g křenu
  • zálivku z 1/8 l vody okyselené a přisolené podle chuti

Jak na to

Těsně před podáváním nastrouháme velmi jemně karotku i křen a dobře promícháme se zálivkou. Karotkový křen je velmi dobrý ke studené svíčkové, k sekané, ale i k teplému vařenému masu.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Akční letáky