Víte, jak je to s krevním tlakem?

Správná odpověď zní, že je to různé. Krevní tlak se během našeho života mění a každé věkové skupině přísluší jiné veličiny. Je proto rozdíl, komu je tlak měřen a také jaké hodnoty považujeme za „zdravé“ či adekvátní našemu věku.
Klasických 120/80 označuje naměřený systolický a diastolický tlak. U dospělé osoby je takový tlak normální, nikoliv optimální. Za takový se považují hodnoty o něco nižší v rozpětí 100 až 119 pro systolický a mezi 70 a 79 pro diastolický tlak. Systolický tlak uvádí sílu, jakou srdce pumpuje krev do žil. Diastolický představuje tlak krve v okamžiku srdečního klidu, respektive mezi dvěma srdečními stahy. U těchto dvou hodnot se uvádí označení mm Hg, což je jednotka specifická pro hodnoty měřeného krevního tlaku, neboť označuje milimetry na tlakoměru čili tonometru.

Krevní tlak podle věku

V tabulce níže naleznete údaje o krevním tlaku příslušné věkové skupiny. Na první pohled je patrné, že s vyšším věkem se i krevní tlak zvyšuje, a proto nelze srovnává veličiny dětí s dospělými či seniory.

Věk Normální krevní tlak
Děti 0 – 6 80/40
Děti 7 – 11 90/60
Děti 12 – 17 115/70
Dospělí18 – 45 120-125/75-80
Dospělí 46 – 65 135-140/85
Dospělí nad 65/ 150/85

V jakém věku sledovat krevní tlak?

Sledování krevního tlaku se doporučuje již od dětství či dospívání, a to právě proto, aby se daly dobře vysledovat jeho změny a jejich původ. Vysoký tlak je skutečně nežádoucí a významně ohrožuje lidské zdraví. Přímo ovlivňuje stav oběhové soustavy, včetně srdce samotného. Zvyšuje také riziko mozkové příhody nebo infarktu myokardu, srdečního selhání, demence, ale také erektilní dysfunkce, poškození ledvin či zhoršení zraku.

Proč nás zajímá krevní tlak?

Jak jistě víte, krevní tlak se sleduje nejen kvůli tomu, že je příčinou zdravotních problémů, ale také symptomem toho, že žijeme skutečně nezdravým způsobem života. Vysoký krevní tlak je totiž civilizační chorobou, kterou trpíme díky kouření a konzumaci alkoholu, obezitě, konzumaci nevhodných potravin, stresu, ale také nedostatku pohybu a sedavému způsobu života.

Proč máme vysoký krevní tlak?

Pokud sledujete zvýšení vlastního krevního tlaku, rozhodně neexperimentujte s jeho redukcí a konzultujte změny vašeho zdravotního stavu s lékaři. Ani medicína nemá jeden jediný účinný způsob, jak léčit všechny. V případě vysokého krevního tlaku se stanovuje léčba vždy individuálně.

Zdroje: https://vitalitis.cz, http://www.hypertension.cz