Zdroje: magazin.recepty.cz, www.denik.cz

Na gril se hodí i vepřová krkovice

Co dát na girl? Nápadů spousta, chutí ještě víc. Na grilu můžete připravit zeleninu, hlívy i některé ovoce, o široké nabídce různých druhů mas ani nemluvě. Nemusíte však vymýšlet speciality. Stačí sáhnout po pěkné krkovičce. I tu můžete připravit na grilu nejen pěkně kouřem ovoněnou, ale hlavně šťavnatou a žárem ideálně připravenou. Jak na to?

Jak připravit krkovičku na gril?

Čerstvé ale vyzrálé maso je základ. Toho jsme si vědomi všichni. Chcete-li si pochutnat, vyberte si prorostlý kousek. Máte-li čas, rozhodně si připravte krkovici podle svého, i když je jasné, že mnozí sáhnou po již marinovaném připraveném kousku. Pokud je to váš případ, pak se vždy ujistěte o tom, že je zboží skutečně čerstvé. Znejte svého řezníka a jeho práci. Nepoctiví obchodníci marinádou umě zamaskují i nepěkné maso.

Čerstvé vepřové pak můžete připravit podle svých představ, ale pokud chcete docílit chutného výsledku, měli byste se vyvarovat některých nešvarů.

  • Nekrájejte maso na tenké plátky.
  • Krkovice na gril se nenaklepává.
  • Do marinády nepřidávejte sůl.
  • Vyhněte se kupovaným marinádám.

Připravte vlastní marinádu a krkovičku naložte

Proč nekupovat marinádu? Jistě nejsou všechny špatné, ale když už si nevíte rady, kupte si radši různé směsi v krámku s kořením, kde do koření nepřidávají žádné zvýrazňovače chuti. Pokud se obáváte mdlého výsledku, připravte si jako základ vždy sušený česnek a třeba i cibuli. Od těchto dvou ingrediencí se odpíchněte a pak už kombinujte podle vlastního uznání. Můžete použít také čerstvé bylinky, ale sušené jsou výraznější. Správná marináda by měla mít vždy něco kyselého a na vyrovnání chuti i sladkého. Kyselá může být třeba hořčice nebo citronová šťáva, sladký med či malá lžička cukru, někdo ze stejných důvodů přidává kečup.

Před samotným grilováním odstraňte z masa větší kousky bylin, a i přebytečný olej. Obé by způsobilo náhlé vzplání a připalování, které není žádoucí.

Krkovička však může být grilovaná i bez koření a dochucená až na závěr. Je jen na vás, jako možnost zvolíte. Připravte si třeba letní degustátorské grilování a vyzkoušejte různé marinády i dochucení na talíři.

Související články