Zdroje: youtube.com, apetitonline.cz, kucharkaprodceru.cz, olomouc.rozhlas.cz

Krupicová kaše patří k těm nejjednodušším pokrmům, jaký lze uvařit. A přitom skvěle chutná a rozhodně zasytí. Nezřídka se ale stává, že kaše uvaříme více, než je nutné, a pak ji buď vyhodíme, anebo se jí nuceně cpeme, aby nepřišla vniveč. Málokdo ovšem ví, že má hotová krupicová kaše i další použití.

Dávný recept

Přestože v dnešní době dezert flameri zná už asi jen málokdo, v 50. a 60. letech minutého století se připravoval opravdu hojně. Možná i proto, že se kdysi přece jen více vařila samotná krupicová kaše. Jde v podstatě o krupicovou kaši, která se vyšlehá společně se smetanou či tvarohem. Anebo obojím. Následně se nechá vychladit a s nejrůznějším zdobením se podává. Rozhodně stojí tento dezert za vyzkoušení. A možná jej nebudete připravovat jen ve chvíli, kdy vám zbyde uvařená krupicová kaše.

Recept na klasické flameri

Na čtyři porce flameri budete potřebovat asi 300 gramů uvařené krupicové kaše. Pokud vám tedy zbylo menší množství, ještě kaši dovařte. Do kaše pak přidejte 50 gramů krupicového cukru a na velmi mírném plameni ji lehce zahřejte. Míchejte, aby se cukr rozpustil.

Pak kaši odstavte a nechte ji mírně zchladnout. Zašlehejte do ní 250 gramů měkkého plnotučného tvarohu. V čisté míse si vyšlehejte šlehačku z 200 mililitrů tučnější smetany a tu rovněž vmíchejte do krupicové kaše.

Hotové flameri rozdělte do několika servírovacích skleniček a ozdobte například džemem anebo čerstvým ovocem. Poté dejte skleničky do lednice minimálně na 2 hodiny vychladit a můžete podávat.

Flameri s příchutí žloutkového krému

Flameri se dá připravovat na celou řadu způsobů. Kdysi bývalo velmi oblíbené se žloutky, které mu dodaly chuť žloutkového krému. Pokud se rozhodnete právě pro flameri se žloutky, nepřidávejte do něj tvaroh, neboť by se chutě pak nepříjemně přebíjely.

Začněte tím, že si zbytek krupicové kaše ohřejete, aby byla tekutější. Následně vezměte dvě vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s 25 gramy cukru, 50 mililitry mléka a přidejte k nim jednu lžíci horké krupicové kaše. Promíchejte a přidejte další lžíci kaše. Pak směs vmíchejte do zbytku kaše. Žloutky nejenže dodají flameri úžasnou chuť, ale také barvu. Kaši nechte zchladnout.

Aby bílky nepřišly nazmar, vyšlehejte z nich a 25 gramů krupicového cukru sladký sníh a ten přidejte do flameri. Sníh dezert krásně nadlehčí. Nakonec vmíchejte i šlehačku ze 100 mililitrů smetany a je hotovo. Ozdobte, dejte na dvě hodiny vychladit a můžete servírovat.

Jak jinak se dá ještě připravit flameri? Inspirujte se receptem ve videu z YouTube kanálu Českého rozhlasu:

Zdroj: Youtube