Správná krupicová kaše by měla být hladká, krémová a lahodná, obyčejně s příchutí skořice a medu. Při chladných ránech nás dokáže zahřát a je zdravou a sytou snídaní. Její příprava je navíc velmi rychlá. Pojďme se podívat, jak z obyčejné krupicové kaše udělat mistrovské dílo.

Krupicová kaše na mnoho způsobů

Krupicová kaše by měla mít hladkou strukturu a jemnou chuť a vyrábí se jednoduše smícháním krupicové mouky s mlékem. Směs při míchání na plotně začne houstnout a získá konzistenci kaše.

Abyste z ní udělali poněkud zdravější a exotičtější pochoutku, můžete například použít jiné mléko, třeba kokosové, sójové nebo mandlové. Také nemusíte sladit obyčejným bílým cukrem, ale i tmavým cukrem, cukrem s karamelem anebo medem. Výborný je rovněž javorový sirup nebo stévie.

Jak napravit, co zkazíme

Také konzistence kaše je variabilní. Pokud je příliš hustá, lze ji trochu zředit přidáním dalšího mléka. Pšeničný krém při chladnutí houstne a stává se kompaktnějším, takže pokud plánujete pozdější konzumaci, měli byste s tím počítat.

Již při přípravě krupicové kaše je potřeba ji okořenit a osladit, protože kaše sama o sobě má jemnou a nevýraznou chuť. Přidáním medu, skořice a másla chuť zvýrazníte. Při přidávání sladidla je třeba dávat pozor, protože i málo sladidla už je v kaši znát a projeví se i na její hustotě.

Krupicová kaše slaná i sladká

Potřebujete opět jen krupičku, mléko a kousek másla. Na dvě porce doporučujeme 500 ml mléka, 4 vrchovaté lžíce dětské krupičky a jeden plátek másla. Na slanou variantu pak přidáte jen dvě špetky soli.

Někdo má raději kaši hustější, jiný zase řidší, takže je recept možné až o 10 gramů upravit. Požadované množství krupice rozmíchejte v polovině mléka a nechte bobtnat alespoň hodinu. Pokud plánujete kaši k snídani, klidně ji namočte už večer. Bez namáčení krupice má pak kaše tendenci dělat hrudky, které v ní dělají neplechu.

Poté v hrnci zahřejeme zbylou polovinu mléka. Když se blíží k bodu varu, přilijeme promíchanou namočenou krupičku a řádně rozmíchejte. Za stálého míchání pak pomalu přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 5 až 10 minut zcela doměkka. Nestačí jen do zhoustnutí, to je krupice ještě polosyrová a špatně stravitelná.

Hotovou kaši poté odstavíme a vmícháme do ní plátek másla pro zjemnění. Sladkou variantu nemusíte jen tradičně sypat kakaem nebo čokoládou, ale je možné ji podávat například s přelivem z mraženého ovoce.

Recept na výbornou krupicovou kaši

Musíme se podělit ještě o jeden recept. Krupicová kaše je univerzální a ve většině rodin se ochucuje jen kakaem a cukrem. Můžete ale vyzkoušet i hřebíček, muškátový oříšek nebo badyán, anebo kombinaci dvou či tří z nich. Je však velmi důležité, abyste to s kořením nepřehnali, protože by vám pak nechutnala.

Co budeme potřebovat a jak postupovat?

Potřebujeme

2 šálky mléka

1 šálek vody

¼ lžičky soli

⅓ šálku krupicové mouky

1 ½ lžičky másla

1 lžíce bílého cukru

Postup

Nejprve smícháme mléko, vodu, máslo a sůl v hrnci na středním ohni a za mírného míchání přivedeme k varu. Poté odstavíme z ohně a za stálého šlehání budeme přisypávat krupicovou mouku. Jde nám hlavně o to, aby se nevytvořily hrudky.

Pak hrnec vrátíme opět na plotnu na střední teplotu a šleháme, dokud kaše nepřijde k varu. To trvá asi 2 minuty. Poté snížíme teplotu na minimum a vaříme tak dlouho, dokud kaše nezhnoustne, což trvá asi 10 minut. Odstavíme hrnec z ohně a přidáme cukr.

Před podáváním se doporučuje nechat kaši asi 3 až 5 minut odstát.

Krupicová kaše nafialovo

Výbornou krupicovou kaši můžete vylepšit například malinami, ostružinami nebo borůvkami a oříšky nebo čerstvým ovocem dle chuti. Fungují také rozinky. A pokud se třeba rozhodnete pro krupicovou kaši s ostružinami, pak je můžete vmíchat rovnou do kaše už při vaření a získáte tak velmi atraktivní barevnou tmavě rudou až fialovou pochoutku.

Extra tip pro zdraví

Zajímavým trikem je namísto obligátní krupičky použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut, a navíc je ani nemusíte předem namáčet.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje: polishfoodies.com, www.allrecipes.com, www.recepty.eu