Když povrch kynutých buchet po vytažení z trouby tvrdne a okorává, stačí, když ve stejném poměru smícháme rum a vodu, přidáme 2 lžičky cukru a tímto roztokem buchty přetřeme hned, jakmile je vyndáme z trouby.

Pokud před pečením do těsta přidáváme sníh z bílků, nádobu, ve které budeme bílky šleht, namočíme v octové vodě, aby byl sníh dostatečně pevný. K bílkům také můžeme přidat několik kapek citronové šťávy.

Při přípravě řízků mám vyzkoušené, že zajímavých chuťových variací docílíme, jestliže použijeme sezamová semínka, sekané mandle nebo strouhané oříšky.

Chceme–li z nových brambor připravit pravé domácí knedlíky, po zpracování těsta a vytvarování šišky je místo v mouce oválíme v solamylu a vaříme obvyklým způsobem. Budou vypadat pěkně a nerozvaří se.

Mám osvědčený postup výroby játrových knedlíčků do polévky. Základem jsou játra uložená v mrazáku. Podle potřeby je vyndáme a ještě zmrazená játra strouháme na jemném struhadle, pak přidáme koření a ostatní přísady, vytvarujeme knedlíčky nebo nočky a hned je zavaříme do polévky. Knedlíčky jsou jemnější a chutnější než knedlíčky připravované na masovém strojku.

Poctivá jíška z másla a mouky je základem české kuchyně. Omáčku nebo polévku však lze zahustit i instantní bramborovou kaší. Vyhovuje mi, že při sypání do jídla nedělá hrudky a možná je i chuťově lepší než jíška z mouky. Lze ji přidávat i do vroucího jídla.