Kurkučičná polévka má mnoho podob
Znáte a děláte u vás doma také kukuřičnou polévku? Kukuřice je poměrně málo využívaná zelenina a není divu, zas tak často si ji skutečně nemůžeme dopřát čerstvou, i když mražená či nakládaná je samozřejmě k mání po celý rok.
Pokud jste polévkoví a představa kukuřičné polévky vás už teď láká, pak vězte, že receptů na kukuřičnou polévku je celý dlouhý seznam. Nejčastěji jsou to polévky krémové, ale také se kukuřice kombinuje s kuřecím vývarem, ale i krevetami. Běžně se vaří kukuřice s cuketami a tradiční je například v Mexiku nebo Trinidadu či Japonsku.
Lehce pikantní kukuřičnou polévku vám představí v tomto příspěvku Chef Dejv na svém YouTube kanálu.
Kukuřičná polévka může být i nenáročná na suroviny
Jistě jsou všelijaké exotické polévky velmi lákavé, ale určitě se hodí začít od chutí, které jsou nám blízké a oslovit tak mohou všechny strávníky okolo stolu.
Na kukuřičnou polévku se zeleninou budete potřebovat ¼ kila mražené kukuřice, samozřejmě může být i čerstvá nebo nakládaná. Dále nesmí chybět malá cibule, 1 petržel i 1 a ½ mrkve a ½ litru zeleninového vývaru. Neobejde se bez kousku másla cca 30 g, lžíce olivového oleje, špetky kurkumy a lžičky mletého římského kmínu. Na dochucení je také nezbytná sůl i pepř.
I když kurkuma a římský kmín nejsou běžným kořením v české kuchyni, rozhodně je vyzkoušejte. Připravte polévku podle původního receptu a případné úpravy nechte až na příště.
Jak připravit krémovou kukuřičnou polévku?
Do rendlíku dejte olivový olej a máslo a osmahněte na nich najemno nakrájenou kořenovou zeleninu. Také cibulku si nakrájejte na velmi drobné kousky, ale počkejte, až je mrkev a petržel hezky orestovaná a až poté ji přidejte. Počkejte až také cibule změkne a následně přidejte konečně i kukuřici.
Přisypte římský kmín a kurkumu, zlehka zeleninu zamíchejte a za pár vteřin přilejte i vývar. Koření se v horkém tuku rozvoní a získá zemitější chuť. Než dáte polévku vařit, zlehka ji ještě osolte.
Polévku vařte zhruba 20 minut, respektive tak dlouho, dokud není kukuřice měkká. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem a ochutnejte. Pokud máte radši kousky zeleniny, část si dejte bokem, rozmixujte obsah hrnce a pak kousky zeleniny opět vraťte zpět do polévky. Polévku ochutnejte, abyste se přesvědčili, zda není nutné ještě trošku přidat na soli a pepři.
Krémová kukuřičná polévka je výborná jen tak, báječně se k ní ale hodí také topinka nebo opražený toust či drobečky orestovaného pečiva.
Zdroje: fresh.iprima.cz, toprecepty.cz