Krok 1

Houby nechte částečně rozmrazit a poté je pozvolna osmažte na másle asi 5 minut. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky o velikosti 3 x 3 cm.

Krok 2

Do hrnce nalijte mléko, přidejte stejné množství vody a nasypte brambory a osmažené houby. Do kousku gázy zabalte kmín, kuličky nového koření, pepř a bobkové listy a převažte ji kuchyňským provázkem. Gázu s kořením vložte do hrnce a vše povařte do změknutí brambor, asi 10 až15 minut.

Krok 3

Na pánvi opět rozehřejte máslo a nechte na něm zpěnit mouku. Smažte asi 3 minuty a neustále míchejte. Jíšku pak vlijte do polévky, povařte 5 minut a nechte zhoustnout. Polévku podle chuti osolte. Opatrně do ní rozklepněte vajíčka a nechte ještě asi 3 minuty provařit.

Krok 4

Na závěr opatrně vmíchejte do polévky zakysanou smetanu a podle chuti okyselte octem a přislaďte cukrem, pak stáhněte z ohně a nechte dojít. Vyndejte váček s kořením a polévku rozdělte do talířů. Jednotlivé porce ozdobte čerstvým, drobně nasekaným koprem.

Doba: 35 minut

Tip: Zastřená vejce můžete připravit i takto: Do lehce osolené, okyselené, mírně vroucí vody vkládejte postupně rozklepnuté vejce v naběračce. Vodu těsně před přidáním vajíčka prudce rozmíchejte, aby vznikl vír a vložené vejce se tak při otáčení zakulatilo a obalilo bílkem. Po 5 minutách varu vejce vyjměte a vložte do studené vody, aby se zatáhlo a žloutek dál netuhl. Při podávání vkládejte do každé porce polévky jedno zastřené vejce.