Za „kolébku" kulajdy jsou považovány jižní Čechy. Samotný název polévky má ovšem dvě varianty teorie vzniku. Buď je pojmenovaná podle jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové, která byla původem Němka, anebo odvozením od slova zakudlit neboli zahustit. Kulajda je totiž velmi hustá polévka, a proto dokáže nahradit i hlavní chod.
Kulajda podle mojí babičky
Na šest až osm porcí kulajdy budete potřebovat 100 g másla, 50 g hladké mouky, 1,25 l mléka, 250 ml smetany, 60 g cukru, 15 g soli, šťávu z jednoho a půl citronu, 50 g čerstvého kopru, 3 brambory, čerstvé houby a kmín. Nejdříve si oloupejte brambory, které následně nakrájejte na malé kousky a nechte vařit v osolené vodě. Mezitím si v jiném hrnci rozehřejte 50 g másla. Přidejte hladkou mouku, smíchejte a počkejte, dokud vám nevznikne máslová jíška. Poté ji zalijte studeným mlékem, smetanou a dochuťte solí a cukrem. Během občasného míchání přiveďte polévku k varu. Poté nasekejte kopr a ¾ přidejte do vařící se polévky. Za neustálého míchání přidejte citronovou šťávu.
Ve videu můžete vidět celý postup vaření této polévky:
Jak na zastřené vejce
Na zastřené vejce budete potřebovat pouze vodu, ocet a vajíčka. Hrnec s vodou dejte na plotnu a těsně před tím, než se začne vařit, přidejte ocet. Zamíchejte vodu tak, aby vznikl v hrnci vír. Opatrně vlijte vyklepnuté vejce a tři až pět minut ponechte ve vodě. Dbejte na to, aby se vám voda nezačala vařit, jelikož by mohlo dojít k potrhání vejce. Hotová zastřená vejce si ponechte stranou na konec.
Závěrečná část přípravy kulajdy
Na pánvi rozehřejte zbytek másla a přidejte uvařené brambory (bez vody) s kmínem a houbami. Chvilku ponechte orestovat a pak přidejte zbytek kopru. Zamíchejte a můžete podávat. Do talíře dejte nejdříve brambory, poté vajíčko a nakonec zalijte polévkou.
Blahodárné účinky kopru
Kopr je velmi zdravá rostlina, kterou by měli užívat hlavně kojící matky. Podporuje totiž tvorbu mateřského mléka a zdraví účinné látky tak dostanou i kojenci, kterým prospívají. Dále se kopr obecně používá proti nadýmání, plynatosti, křečím v břichu či zažívacím potížím. Také snižuje krevní tlak, zlepšuje činnost a prokrvení srdečního svalu a celkově posiluje organismus.
Zdravější složky polévky
Abyste měli kulajdu co nejzdravější, použijte kvalitní rostlinnou smetanu a rostlinné mléko, mořskou sůl, celozrnnou mouku a jablečný ocet. Chuťové rozdíly budou minimální a váš zdravý životní styl dodržíte.
Zdroje: jimeto.cz, bylinkyprovsechny.cz, ifaster.cz, youtube.com