Staročeská kulajda je jednou z nejoblíbenějších polévek.
Zdroj: Shutterstock.com

Poctivá kulajda Zdeňka Pohlreicha: Ctí klasický recept, lepší nevymyslíte

Sice není sezóna hub, ale kulajda se dá udělat i z hub sušených. Navíc umí tato pochoutka v zimě pěkně zahřát a nasytit. Neomezujte se na ni tedy jen v sezóně, ale připravte si ji kdykoliv na ni dostanete v průběhu roku chuť. Prozradíme vám, jaký tradiční recept učaroval našemu nejslavnějšímu šéfkuchaři.

Kulajda je polévka z hub, smetany, brambor, kopru a octa. Většinou se připravuje v houbařské sezóně, nejlépe totiž chutná z čerstvých hřibů. Pokud je ale nemáte, klidně sáhněte po sušených houbách z loňska, pokud byly kvalitně usušeny, nemělo by to být na chuti vůbec znát.

Než se pustíme do receptu, který si připravuje Zdeněk Pohlreich, když dostane chuť na kulajdu, pojďme se podívat, kde se vůbec kulajda na našich talířích vzala.

Existuje několik verzí, jak tahle oblíbená polévka vznikla. Nejspíše však slovo kulajda vzniklo z nářečního slova zakulat či zakulit, které znamenalo zahustit moukou. A protože kulajda je zahuštěná moukou notně, název byl na světě. I když existuje po naší vlasti v různých obměnách. Kromě kulajdy můžeme slyšet i kudlavka nebo kulimajda.

Dobře usušené houby jsou ty, které příjemně chrastí. Vložte je nejlépe do vzduchotěsných sklenic se šroubovacím uzávěrem a umístěte do chladné, temné místnosti. Klidně sáhněte po sušených houbách z loňska, pokud byly kvalitně usušeny, nemělo by to být na chuti kulajdy vůbec znát. Zdroj: profimedia.cz

Vznikla kulajda z nářečí, anebo zkomolením jména?

Další verze tvrdí, že kulajda vznikla zkomolením jména kdysi známé jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové, která žila v první polovině 19. století a byla původem Němka.

Jinak ale kulajda patří mezi české polévky, i když Francouzi mají její alternativu, které však říkají parmentier. Jedná se o krémovou bramborovou polévku s pórkem a smetanou.

Zajímavostí je, že si dnes nikdo neumíme představit kulajdu bez hub, ale do původního receptu se houby vůbec nepřidávaly. Nutno však podotknout, že je s hřiby, křemenáči či liškami o mnoho chutnější než bez nich. Houby v kombinaci se smetanou a koprem dodávají této krémové polévce tu správnou chuť. Samozřejmě nesmí chybět koření jako bobkový list, celý pepř, nové koření a kmín.

Pamatujte, že kulajda mezi zdravé polévky rozhodně nepatří. Smetana ani mouka příliš prospěšné tělu nejsou. Obsahuje ale i kopr nebo vajíčka, tudíž si ji párkrát do roka uvařit není rozhodně na škodu.

Kulajda Kulajda Zdroj: Shutterstock.com

Kulajda podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Jak si připravit kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha?  Budeme potřebovat 100 gramů sušených hub, litr vývaru, 50 g másla, 100 g hladké mouky, 150 g brambor, 4 vejce, 50 g kopru, 2 lžíce octa, 300 ml mléka, 100 ml smetany, sůl a pepř.

V kastrolu rozehřejeme máslo, na které nasypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Přidáme brambory a houby a necháme zvolna vařit asi 40 minut. Přidáme mléko, smetanu a dochutíme.

Uvaříme si 4 ztracená vejce. V kastrůlku dáme vařit vodu. Vejce vyklepeme do naběračky s octem a poté pomalu vlijeme do vroucí vody. Vodu opatrně zamícháme, aby se bílek stačil rovnoměrně obalit kolem žloutku. Vejce takto vaříme maximálně dvě až tři minuty. Stáhneme z ohně a necháme dojít. Žloutek musí zůstat tekutý.

Jak si připravit staročeskou kulajdu se podívejte ve videu:

Zdroj: www.igurmet.cz, www.jimeto.cz, www.letemgastrosvetem.cz

Akční letáky