Informaci o chemickém ošetření citrusových plodů získáte při nákupu. Doprovodným signálem bývá kilogramová cena plodů. Kilo citronů bez chemického ošetření kůry obvykle seženete přibližně za 60 Kč, v biokvalitě vás vyjdou podstatně dráž (až 90 Kč).

Je možné zbavit citronovou či pomerančovou kůru pesticidů?

Zatímco zbytky chemie, kterou pěstitelé použili pro ošetření vegetace proti škůdcům, už naše zdraví příliš v době konzumace plodů neohrožují, složitější je situace s pesticidy, které se aplikují až po sklizni. Pomáhají ovoci „přežít“ dlouhou cestu z místa sklizně ke spotřebiteli.

Receptů, jak „zaručeně“ zbavit kůru citrusových plodů jedovatých fungicidů, koluje po internetu bezpočet. Jak prokázaly laboratorní zkoušky, jednoduchý a levný způsob jak zbavit kůru citrusových plodů zbytků chemie, neexistuje. I přesto, že nedojde k výraznému snížení obsahu jedovatých látek, mají v jednom odborníci jasno: ovoce je vhodné před konzumací vždy důkladně omýt. Povrch plodů tak zbavíme nejen části chemie, ale také mechanických nečistot a mikroorganismů.

Výraznějšího snížení jedovatých látek můžeme dosáhnout omytím ovoce v alkoholu, např. ve vodce. Etanol je je pro pesticidy daleko účinnější rozpouštědlo než voda. Výhodnější a zdravotně bezpečnější, byť zároveň nejdražší, je nákup chemicky neošetřených plodů, z kterých si kůru nasušíte i pro další použití, případně nákup strouhané kůry jako koření.

Dekorace z pomerančové a citronové kůry

Ani kůru z chemicky ošetřených plodů nemusíte vyhazovat. Tuto kůru můžete využít k přípravě adventních dekorací. Záleží jen na vás, zda nožem či nůžkami vyříznete (vystřihnete) tradiční vánoční tvary a nebo využijete proužky kůry stočené do spirálek k vytvoření atraktivního řetězu na stromeček či jinou advetní výzdobu.

Další, velmi oblíbenou součástí vánočních dekorací, jsou sušené plátky citronů či pomerančů, drobnější plody se někdy prodávají sušené i celé.