Kuře á la bažant, též nazývané jako kuře na divoko, je tradiční pokrm, který si získal svou oblibu v sedmdesátých letech. V té době bylo bažantí maso luxusním zbožím, a proto si ho každý dovolit nemohl.

Hospodyňky však nahradily bažanta obyčejným kuřetem, který svůj účel skvěle splnil. Kuře á la bažant si tak pro svou jednoduchost a lahodnou chuť uchovalo popularitu až dodnes.

Proběhla anketa Receptáře!

Čtenáři Receptáře doporučují

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Dokonalé kuře á la bažant s lahodnou šťávou si můžete připravit také podle video receptu na YouTube, na kanálu Cuketka.cz:

Zdroj: Youtube

Příprava pekáče

Ze všeho nejdříve si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám během přípravy stihla rozehřát. Potom oloupejte dvě cibule a nakrájejte na kostičky. Spolu s cibulí můžete nakrájet také slaninu. Vše dejte do pekáče a pusťte se do přípravy samotného kuřete.

Divoké koření a byliny

Celé kuře nejprve opláchněte pod tekoucí vodou a poté usušte. Následně ho prošpikujte plátky špeku, aby bylo maso krásně šťavnaté. Takto připravené kuře osolte, opepřete a dovnitř dejte 6 kuliček jalovce, 8 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 3 snítky čerstvého tymiánu a 2 snítky čerstvého rozmarýnu.

Podlití vínem během pečení

Takto připravené kuře vložte do pekáče k cibuli, podlijte trochou vody a přiklopené dejte péct do předehřáté trouby asi na 40-50 minut. Po 20 minutách pečení kuře obraťte a podlijte 100 ml bílého vína. 10 minut před koncem pekáč odkryjte a dopečte, aby se na povrchu udělala křupavá kůžička.

Dovaření lahodné omáčky

Jakmile bude kuře upečené, vyjměte maso z pekáče a nechte ho v teple trouby. Pekáč dejte na horkou plotnu, přisypte trochu hladké mouky, kterou ve šťávě pečlivě rozmíchejte. Nakonec nechte omáčku vařit asi 30 minut. Po uplynulé době vložte maso zpět do pekáče a nechte ho prohřát.

Servírování s různými přílohami

Kuře á la bažant můžete podávat s různými druhy příloh. Skvěle se k němu hodí jak bramborové knedlíky, tak i bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Vše na závěr přelijte omáčkou a dozdobte čerstvými bylinkami, díky kterým bude talíř krásně barevný. Pak už tento dokonalý pokrm podávejte a vychutnejte si ho se svými blízkými!

Související články

Zdroje: toprecepty.cz, apetitonline.cz, prozeny.cz