Kombinace kuřecího masa, smetanové omáčky a mleté papriky je vždy sázkou na jistotu. Původní jídlo maďarských pastevců je totiž oblíbeným pokrmem téměř v každé české domácnosti. Nechte se proto inspirovat receptem na kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Přestože má většina lidí spojený tento pokrm s českou kuchyní, ve skutečnosti původní recept pochází z Uherské říše, tedy dnešního Maďarska. Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je již dvě století maďarským národním jídlem a považuje se za „čestné hungarikum“. Obsahuje totiž vše, co je charakteristické pro klasickou maďarskou kuchyni: papriku, rajčata, cibuli, pepř, kuřecí maso a zakysanou smetanu.
Jak kuře na paprice vzniklo?
Původně si pastevci z Velké nížiny pravidelně vařili ve velkém kotli na otevřeném ohni kuřecí guláš, který se časem rozšířil po celém Uhersku. Později se začal dochucovat i kysanou smetanou a z relativně obyčejného pokrmu se stala skutečná lahůdka.
Zatímco u nás se běžně servíruje hotové jídlo s vařenými těstovinami nebo s knedlíkem, v Maďarsku se kuřecí paprikáš podává obvykle s malými nočky.
Jak se připravuje v Maďarsku
Tradičně se kuřecí paprikáš připravuje v Maďarsku z kuřecích dílů, které se dusí na cibuli a mleté maďarské paprice spolu s nadrobno nakrájenou čerstvou paprikou a nadrobno nakrájenými rajčaty. Chuť zeleniny a kuřecího masa dá jídlu ten správný říz a vše nakonec zjemní zakysaná smetana. A právě v těchto ingrediencích je rozdíl oproti klasické české verzi. Zatímco u nás se běžně servíruje hotové jídlo s vařenými těstovinami nebo s knedlíkem, v Maďarsku se kuřecí paprikáš podává obvykle s malými nočky, podobnými haluškám, a porcí kysané smetany, která zdobí omáčku.
Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha
Co budete potřebovat:
- 4 plátky kuřecích prsou
- 45 g mleté sladké papriky
- 500 ml mléka
- 280 ml smetany ke šlehání
- 200 ml vývaru
- nadrobno nakrájenou bílou cibuli
- rostlinný olej na restování
- hladkou mouku na zaprášení
- oříšek másla
- sůl a pepř
Postup přípravy
Předem omytá kuřecí prsa osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. Následně je zvolna rovnoměrně orestujte z každé strany na rozpáleném oleji dozlatova. Osmahlé je pak odložte stranou. Do pánve přidejte nakrájenou cibulku, také ji orestujte a pak zaprašte sladkou paprikou. Chvilku vše opražte a základ zchlaďte připraveným mlékem a vývarem.
Předem omytá kuřecí prsa osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
Maso vložte zpět do hrnce a duste doměkka. Prsíčka musí být křehká tak, že se budou na jazyku rozpadat. Samotnou omáčku zahustěte bílou jíškou a nechte tak 30 minut povařit. Dochuťte ji solí a pepřem. Aby byla sametově hladká, přidejte do ní smetanu, oříšek másla a vše precizně rozmixujte tyčovým mixérem. Hotovou krémovou omáčku následně pečlivě propasírujte. Pak už jen stačí servírovat na připravená kuřecí prsa.
Zdroje: www.recepty.blesk.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz