Přestože má většina lidí spojený tento pokrm s českou kuchyní, ve skutečnosti původní recept pochází z Uherské říše, tedy dnešního Maďarska. Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je již dvě století maďarským národním jídlem a považuje se za „čestné hungarikum“. Obsahuje totiž vše, co je charakteristické pro klasickou maďarskou kuchyni: papriku, rajčata, cibuli, pepř, kuřecí maso a zakysanou smetanu.

Jak kuře na paprice vzniklo?

Původně si pastevci z Velké nížiny pravidelně vařili ve velkém kotli na otevřeném ohni kuřecí guláš, který se časem rozšířil po celém Uhersku. Později se začal dochucovat i kysanou smetanou a z relativně obyčejného pokrmu se stala skutečná lahůdka.

Jak se připravuje v Maďarsku

Tradičně se kuřecí paprikáš připravuje v Maďarsku z kuřecích dílů, které se dusí na cibuli a mleté maďarské paprice spolu s nadrobno nakrájenou čerstvou paprikou a nadrobno nakrájenými rajčaty. Chuť zeleniny a kuřecího masa dá jídlu ten správný říz a vše nakonec zjemní zakysaná smetana. A právě v těchto ingrediencích je rozdíl oproti klasické české verzi. Zatímco u nás se běžně servíruje hotové jídlo s vařenými těstovinami nebo s knedlíkem, v Maďarsku se kuřecí paprikáš podává obvykle s malými nočky, podobnými haluškám, a porcí kysané smetany, která zdobí omáčku.

Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Co budete potřebovat:

  • 4 plátky kuřecích prsou
  • 45 g mleté sladké papriky
  • 500 ml mléka
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml vývaru
  • nadrobno nakrájenou bílou cibuli
  • rostlinný olej na restování
  • hladkou mouku na zaprášení
  • oříšek másla
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Předem omytá kuřecí prsa osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. Následně je zvolna rovnoměrně orestujte z každé strany na rozpáleném oleji dozlatova. Osmahlé je pak odložte stranou. Do pánve přidejte nakrájenou cibulku, také ji orestujte a pak zaprašte sladkou paprikou. Chvilku vše opražte a základ zchlaďte připraveným mlékem a vývarem.

Maso vložte zpět do hrnce a duste doměkka. Prsíčka musí být křehká tak, že se budou na jazyku rozpadat. Samotnou omáčku zahustěte bílou jíškou a nechte tak 30 minut povařit. Dochuťte ji solí a pepřem. Aby byla sametově hladká, přidejte do ní smetanu, oříšek másla a vše precizně rozmixujte tyčovým mixérem. Hotovou krémovou omáčku následně pečlivě propasírujte. Pak už jen stačí servírovat na připravená kuřecí prsa.

Zdroje: www.recepty.blesk.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz