Lahodná kombinace šťavnatého kuřete a nasládlé jemně pikantní omáčky, to je kuře na paprice. I když se vzhledem k frekvenci, s jakou jej zařazujeme do našeho jídelníčku, může zdát, že jde o český vynález, není tomu tak. V případě lahodného kuřete na paprice se jedná o dědictví z Maďarska, tady mu dodávala skvělou chuť pověstná maďarská paprika, jež patří do základu omáčky.

Kuře na paprice podle Jana Punčocháře

Kuře na paprice je typická omáčka s jíškovým základem. Vzhledem k moderním trendům a tomu, jak se neustále hlásí o slovo zdravá strava, je možné udělat kuře na paprice i malinko jinak. A to s menším množstvím mouky. Za to s čerstvou zeleninou.

Jak na luxusní verzi kuřete na paprice, se podívejte na video skvělého Jana Punčocháře:

Zdroj: Youtube

Do tohoto receptu se vyplatí pořídit celé kuře. Poohlédněte se po lepším, farmářském, rozdíl poznáte nejen v chuti výsledného pokrmu. Kuře rozbourejte na jednotlivé porce a skelet si nechejte, využijete jej dál. Jednotlivé porce kuřete osolte z obou stran a opečte je na pánvi dozlatova. Mezitím si nakrájejte nadrobno oloupanou cibuli. Do hlubšího hrnce vlijte trochu oleje vhodného na smažení, takže panenský olivový nechte raději do salátu, a orestujte na něm cibuli. Do základu cibule vhoďte tři bobkové listy a snítku čerstvého tymiánu.

Trik s čerstvými paprikami

Vezměte tři kusy červené papriky, překrojte podélně na půl a zbavte je jádřinců. Dozlatova opečené kuře vyndejte z pánvičky a místo nich na výpek vyskládejte přepůlené očištěné papriky. Opékejte je, dokud se na slupce neobjeví puchýřky a papriky nebudou krásně měkké. Jakmile je cibulka do hněda, zaprašte 50 gramy sladké papriky, míchejte rychle a klidně snižte plamen. Paprika se ráda připaluje a hořká omáčka by příliš parády neudělala. Přidejte lžíci másla a lžíci hladké mouky a vymíchejte jíšku. Zalijte přiměřeným množstvím vody, do základu vložte opečené kuře a část opečených paprik. Pár kousků paprik ponechte stranou na později.

Závěrečné úpravy

Omáčku vařte, dokud kuře nebude hotové. Zabere to asi půl až tři čtvrtě hodiny. Jakmile je kuře uvařené, opatrně všechny kousky vyndejte z kastrolu. Kuře hledejte v omáčce opravdu pečlivě, abyste později nerozmixovali spolu se zeleninovým základem i maso. Omáčku dolaďte 2 decilitry smetany ke šlehání a 100 gramy Crème fraîche. Znovu promixujte a nechte ještě provařit. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Vraťte kuře zpět do hrnce, aby se v omáčce prohřálo.

Dokonalá příloha

Přílohy ke kuřeti na paprice jsou různé. Někdo ji miluje s knedlíkem, někdo omáčku zase podává s kolínky či bulgurem. Vyzkoušet můžete i netradiční přílohu. Čerstvé těstoviny typu fettuccine uvařte dle návodu na obalu a sceďte. Na hlubší pánvi rozehřejte kostičku másla, vhoďte fettuccine a nechte je máslem krásně obalit. Na závěr je zasypejte čerstvou petrželkou najemno nasekanou. Servírujte spolu s kuřetem na paprice, a to ozdobte ještě zbylou opečenou nakrájenou paprikou.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.apetitonline.cz, www.kucharkaprodceru.cz