Pokud si myslíte, že kuře na paprice pochází z Česka, tak se mýlíte. Tento recept je maďarský a nazývá se kuřecí paprikáš. Recept se dostal v 19. století do rakouského císařství, kde se nazýval Paprikahendl. Následně se objevil i v Čechách, kde jsme si ho zamilovali pod názvem kuře na paprice.

Nejčastěji se používají kuřecí stehna, která se vaří s kostí, jelikož ta dodává omáčce tu správnou chuť. Důležitou roli hraje také cibule, sladká paprika a vývar. Na závěr můžete přidat trochu smetany, která dodá omáčce jemnost a specifickou chuť.

U nás se kuře na paprice servíruje s knedlíky

U nás se jako příloha ke kuřeti na paprice servírují většinou knedlíky, rýže nebo těstoviny. Někdo si troufne i na brambory. Existují ale i recepty, kde se vyskytují noky nebo halušky. Jde o inspiraci maďarskou kuchyní, v té se totiž kuřecí paprikáš servíruje s nočky, kterým se říká nokedli.

Přestože kuřecí stehna nejsou tučná, nepatří kuře na paprice mezi dietní recepty. Do omáčky se totiž přidává také mouka či smetana. Pokud chcete pokrm připravit zdravější, použijte nízkotučné mléko a na zahuštění celozrnnou žitnou mouku. Servírovat pak můžete s pohankovými těstovinami či divokou rýží.

Zapomeňte na přežitek ze školní jídelny

Většina z nás považuje kuře na paprice za přežitek školních jídelen, ale není to tak. Když se připraví pořádně, jedná se o lahůdku. Pokud neholdujete kuřeti, můžete ho nahradit slepicí, králíkem, či vepřovým masem.

Při vaření dbejte především na jednu věc. Nikdy nenechte papriku na oleji při restování připálit, celý pokrm by vám totiž zhořkl.

Pokud chcete, aby bylo kuře na paprice ještě krémovější, vyzkoušejte zlepšení: z hotové smetanové šťávy vyndejte maso, obsah hrnce rozmixujte a sami uvidíte, že tento malinký trik udělá z vašeho oběda delikatesu.

Kuře na paprice

Suroviny:

1 ks cibule

75 g máslo

sůl

hladká mouka na jíšku

150 ml mléko

50 ml smetana

paprika - sladká

1 kg kuřecí maso

Postup:

Dobře očištěné kuře rozčtvrtíme. Na 1/3 másla osmažíme drobně krájenou cibulku dorůžova, přidáme papriku a ihned zalijeme vařící vodou. Vložíme osolené kuře a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou (připravenou ze zbývajícího másla a mouky), zalijeme vlažnou vodou a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Potom omáčku rozředíme mlékem, přidáme smetanu a znovu povaříme. Hotovou omáčku procedíme přes jemný cedník na čtvrtky kuřat a podáváme.

Na recept na kuře na paprice se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

www.recepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.jimeto.cz