Zdroje: www.vareni.cz, www.idnes.cz

Podzimní recepty se švestkami

Oslavte švestkovou sezónu vynikajícím receptem, který vás nadchne. Kuře na švestkách není jen kousek bílého masa pečeného s ovocem. Švestky v tomto případě doplní také med a červené víno! Uvidíte, že to není recept k zahození i z dalšího důvodu. Je totiž také neobyčejně rychlý a na ingredience nenáročný. Vyzkoušejte kuře na švestkách a neochuďte se o možnost mít právě teď čerstvé suroviny.

Aby bylo jasno, kuře na švestkách je rozhodně možné připravit se švestkami mraženými, někdo má rád i sušené. Pak si můžete pochutnávat na tomto receptu po celý rok. Z kuřecího masa se nejčastěji volí paličky, celá stehna, případně stehenní vyhoštěný řízek, když velmi spěcháte. To už je na vás.

Jak upéct kuře na švestkách?

Na přípravu budete potřebovat troubu rozehřátou na 170 °C, zhruba 200 g švestek, 100 g švestkových povidel, 100 ml červeného vína, 50 g medu, 4 kuřecí paličky, respektive spodní části kuřecích stehen, sůl a pepř a troška rostlinného oleje.

Na pekáčku, celokovové hlubší pánvi nebo v hrnci, který můžete celý vložit do horké trouby, si osmahněte napřed osolené a opepřené kuřecí maso. Stačí jen tak, aby se maso pěkně ze všech stran zatáhlo a udrželo si šťavnatost během následného pečení.

V misce nebo hrnku smíchejte povidla s vínem a medem. Osmahnuté kousky kuřete směsí přelejte a pod pokličkou pečte v troubě zhruba třičtvrtě hodiny na 170 °C.

Švestky omyjte, rozdělte napůl a zbavte pecek a přidejte k masu až na posledních 10 minut pečení. Cílem je, aby nebyly zcela rozvařené na kaši, ale aby velmi změkly, byla stále cítit jejich sladkost a struktura v kombinaci s povidlovým sosem, ve kterém se kuřecí masíčko peklo.

Ke kuřeti na švestkách se hodí brambory, chleba i rýže

Příloha je jen a jen na vás a každý autor receptu považuje za nejlepší jinou. Někdo upřednostňuje čerstvý chléb, chutnou kombinací je také kuře na švestkách se šťouchanými bramborami, pečenými bramborami nebo klině i s rýží. Nicméně sklenka červeného na závěr je téměř nutností.

Související články