Drůbeží maso je jako chleba, nikdy se ho nepřejíte. A je jedno, jestli dáváte přednost kuřecím prsům, stehnům nebo křídlům. Prostě pokaždé je dobré.

Socialistické recepty s kuřetem

Kuře patří mezi dostupné druhy masa. Využívali toho i naši předkové v 70. letech minulého století, když kuřecím masem imitovali nedostupné podpultovky, které byly na trhu jen velmi zřídka. A tak se začala v restauracích a domácnostech objevovat spousta více či méně zdařilých kopií jako bylo například Kuře a la bažant, Kuře a la husa nebo Kuře a la kachna. Jinak to nebylo ani s receptem kuře na zelí, který měl připomínat klasickou kachnu se zelím a knedlíkem.

Dnes opět frčí

V dnešní době je masa dostatek. Nicméně problémen je cena, která je po výrazném zdražení závratná. A tak i dnes využíváme drobné náhražky. Kuře na zelí je jednou z nich. Je pravda, že nenahradí klasickou kachnu, ale chutná dobře. Dopřejte si ho i vy.

Umelte najemno malou hrst kmínu. Nakrájejte nadrobno dvě cibule a kousek uzené slaniny. Obě přísady opečte na pánvi s trochou oleje. Přidejte do ní trochu třtinového cukru a nechte ho zlehka zkaramelizovat. Pak ještě přisypte nadrcený kmín, bobkový list, 1 nastrouhané jablko, nasekaný stroužek česneku a nakonec i 1 balení kysaného zelí.

Dopřejte si rychlou večeři z kuřecích stehen. Na videu uvidíte, jak na to:

Zdroj: Youtube

Hotové raz dva

Kuřecí stehna posolte, položte na zelný základ a pokryjte nakrájeným špekem. Pečte je 20 minut v zakryté litinové nebo zapékací míse. Poté pečínku odkryjte a nechte ji ještě zvolna 40 minut dopéct při teplotě 180 °C. Hotové jídlo servírujte s vařeným bramborem, ale klidně můžete zvolit i jinou přílohu, například klasické houskové knedlíky. Hotové jídlo naaranžujte na talíř a ozdobte petrželkou. Dobrou chuť!

Související články

Zdroje: www.makova-panenka.cz, www.youtube.com