Rajčata patří mezi zeleninu, která vás nikdy neomrzí. Můžete si je dopřát v různých barvách (červené, žluté, oranžové) a tvarech. Záleží jen na vás, jestli dáte přednost křehkým cherry kuličkám, rajčatovým „hruštičkám“, oválkům nebo pořádným masitým odrůdám, které dosahují rozměrů tenisového míče. Ať tak či onak, rajčata jsou nízkokalorická, dobře stravitelná a ještě vás zásobí pořádnou dávkou vitaminu A, B, C. Tak šup s nimi na talíř, do hrnce či na pekáč!

Na videu najdete recept na kuře s rajčaty:

Zdroj: Youtube

Kupované jen zdravé

Nejlepší rajčata jsou samozřejmě ta z vaší zahrádky. Ale pokud nemáte možnost si je pěstovat sami, musíte se spolehnout na kupovaná. V obchodech jsou rajčata k dostání v různých verzích: vážená, balená (v síťce nebo plastových krabičkách). Odborníci doporučují kupovat jen ta, která jsou zralá, čistá, bez tmavých skvrn na řapících. Vyhněte se plodům, které jsou seschlé, popraskané nebo jakkoliv poškozené. I kdyby byly za dobrou cenu. Zbytečně vám zkazí chuť i požitek.

Rajčatové kuře

Rajčata můžete konzumovat zastudena – například ve formě salátů, studených mís, chlebíčků, jednohubek nebo coby „oblohu“ k teplým pokrmům. Výborná jsou i pro přípravu teplých jídel. Vyniknou například v omáčkách, polévkách, leču, těstovinách nebo coby ozdoba italské pizzy. My jsme pro vás dnes připravili recept na „rajčatové kuře“, který se stal jedním z nejoblíbenějších pokrmů na anglických kulinárních webech. A není divu, jde o skutečnou delikatesu, navíc z „jednoho hrnce“, takže také s minimem práce. Tak neváhejte a ochutnejte ho také!

Voňavé kuře z jednoho hrnce

Ve velkém hrnci smíchejte 8 kuřecích stehen, 4 velká rajčata (nakrájená na čtvrtky), 8 stroužků drceného česneku, 4 lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 lžičku chilli, 1 špetku mleté kurkumy a sůl. Všechny přísady vařte na vysokou teplotu tak dlouho, dokud maso nezačne hnědnout. Pak snižte teplotu varu a duste kuře doměkka. Při podávání můžete stehýnka potřít trochou kokosového oleje, která jim dodá lehce nasládlou příchuť. Jídlo servírujte s jasmínovou nebo basmati rýží.

Tip navíc:

Pokud chcete mít kuřecí směs šťavnatější, přidejte více rajčat. Uvařený kuřecí pokrm bude pikantnější, když do něj přidáte ještě trochu bílého vína, citronové šťávy a snítku čerstvého koriandru.

Související články

Zdroje: www.allrecipes.com, www.youtube.com