V receptech s dýní hraje hlavní roli chuť této zeleniny. Jestliže nechcete, aby dýně nebyla jedinou složkou, kterou ucítíte, pak je tento recept tím pravým pro vás. Vitaminovou bombu v jídle mít budete, ale dominantní chutí se stane něco zcela jiného. Nečekejte už ani chvilku a vrhněte se na přípravu tohoto skvělého pokrmu.

Recept na kuře s dýní

Podívejte se rovněž na video, kde je recept doplněn o houby:

Zdroj: Youtube

Budete potřebovat 400 g dýně, cibuli, olivový olej, půl lžičky čerstvého zázvoru, 3 kuřecí stehenní řízky, sůl, pepř, 75 g krájené slaniny, polovinu plechovky sterilovaných rajčat a 200 ml drůbežího vývaru.

Dýni očistěte, vyjměte všechna semena a nakrájejte na malé kousky, stejně tak kuřecí maso. Pouze v případě, že máte dýni hokaido, ji nemusíte loupat. Cibuli nakrájejte nadrobno a lehce osmažte na trošce oleje. Přidejte nastrouhaný zázvor a po chvilce i kuřecí maso s nakrájenou slaninu. Osolte, opepřete a opečte dozlatova.

K opečenému masu přidejte nakrájenou dýni a lehce orestujte. Přilijte asi 100 ml vývaru nebo vody a krájená rajčata. Přiklopte pokličkou, aby se dýně dusila. Po 10 minutách bude dýně tak akorát. Pokud máte raději měkčí, tak ještě podlijte trochou vývaru a ponechte chvilku dusit. Podávejte s rýží, cizrnou nebo s pečivem.

Vyberte si tu správnou dýni

Druhů dýní, které můžete uvařit, je více. Víte, jaké se na co hodí?

Máslová dýně je specifická pro svou chuť, jelikož se opravdu podobá máslu. Tudíž je výborná na dýňovou polévku, hummus nebo dyňové pyré pro kojence. Špagetová dýně po upečení skvěle nahradí těstoviny či jakoukoliv jinou přílohu. Dýně Hokkaido je velmi oblíbená, jelikož je s ní nejmenší práce, a proto je hojně používaná v kdejaké kuchyni.

Chutné jídlo pro vaše zdraví

Kuřecí maso se považuje za dietní, a proto je vhodné ho zařadit do jídelníčku, pokud chcete zhubnout. Dýně zase obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Pozitivně působí na trávicí soustavu, ledviny, srdce a má antiparazitické účinky. Stejně jako kuřecí maso, tak i dýně je skvělou potravinou při redukčních dietách. Má velkou výživovou hodnotu a nízký energetický obsah.

Související články

Zdroje: prozeny.cz, apetitonline.cz, bylinkovyraj.net