Krusta vytváří kolem masa malou pícku, která dokonale rozvádí a kumuluje teplo.
Zdroj: Alena Hrbková, Foodstyling Klára Zíková

Pečení v solné krustě: zkuste kuře, maso i ryby. Je to skvělý způsob přípravy

Pokud jste o tomhle receptu zatím jenom slyšeli, ale nikdy ho nevyzkoušeli, pak je na experimentování zimní období ten nejlepší čas. Každý se rád zakousne do šťavnatého horkého masíčka.

Potřebujete:

  • 1 kuře o váze asi 1,8 kg
  • půl svazku čerstvého tymiánu
  • 5 stroužků česneku
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 malý citron
  • sůl a pepř 

Na krustu:

  • 2 kg soli
  • 4 bílky
  • půl svazku čerstvého tymiánu
  • kůra z 1 citronu
  • drcený černý pepř
  • 60 ml vody

Tenhle způsob pečení pochází ze Španělska. Způsob pečení v solné krustě pochází ze Španělska. Zdroj: Alena Hrbková, Foodstyling Klára Zíková

Kuře zvenku i zevnitř důkladně utřete papírovou utěrkou. Polovinu tymiánu, 1 stroužek česneku, olej, sůl a pepř rozmixujte na hladkou pastu. Tu vetřete kuřeti do břišní dutiny a pod kůži – nadzvedněte ji u krku a prsty pod ni zajeďte, dávejte ale pozor, ať se nepotrhá. Jakmile by se později dostala sůl k masu, přesolila by ho. Citron omyjte a propíchejte vidličkou. Vložte ho do břišní dutiny, přidejte zbylý česnek a svažte kuřeti nohy, aby náplň nevypadla.

Do mísy vsypte sůl, přidejte najemno nasekaný tymián, citronovou kůru, pepř, bílky a vodu a promíchejte. Solná směs by měla mít konzistenci mokrého písku a měla by držet pohromadě. Směsí vystelte dno zapékací nádoby, vrstva by měla být vysoká asi 2 cm. Položte na ni kuře a pokryjte ho zbylou solí, měla by kuře kompletně zakrýt.

Troubu předehřejte na 200 °C a pečte kuře asi 2 hodiny. Pak ho vyjměte z trouby a nechte 15 minut odpočinout, aby se ustálila šťáva. Nakonec v jednom místě jemně rozbijte krustu (dobře to jde paličkou od hmoždíře) a postupně ji odlámejte. Až budou větší kousky pryč, oprašte zbylou sůl třeba štětcem. Důležité je nepoškodit kůži, aby se sůl nedostala do kontaktu s masem. Není to těžké, během pečení sůl kůži vysuší, a tak by měla být poměrně pevná, stačí nepostupovat zbrkle. Nakonec kuře potřete rozpuštěným máslem s tymiánem.?

Tipy naší kuchařky:

  1. „Už v obchodě vybírejte takové kuře, které má neporušenou kůži. I malá trhlinka se totiž pečením roztáhne a maso se pak příliš prosolí. Ideální je kuře z farmy nebo v bio kvalitě, to mívá kůži neroztrhanou a dostatečně pevnou.“
  2. Upéct takhle můžete i ryby, hodí se skoro všechny, nejlepší je, když je do krusty dostanete v celku. Zkuste pražmu, okouna nebo mořského vlka. Délka pečení závisí na velikosti ryby, na jednu rybu potřebujete asi půl kila soli, tři bílky a dvacet minut pečení.
  3. Jehněčí kýtu prošpikujte česnekem a rozmarýnem, jemně opepřete a osolte. Ze tří velkých bílků ušlehejte sníh a smíchejte s kilem soli. Obalte kýtu a dejte ji do trouby rozpálené na 175 stupňů. Péct se bude asi hodinu. Po rozbití krusty ji ještě na pánvi orestujte.
  4. Brambory vybírejte menší a stejně velké. Formu vytřete česnekem a pomažte olejem, na dno můžete nasypat rozmarýn. Pak na ni hustě vedle sebe naklaďte nerozkrájené, jen dobře očištěné, omyté a osušené brambory. Jako krusta se hodí směs soli a mouky s vodou, pečte hodinu a čtvrt na 230 stupňů.

Zdroj:  časopis Kreativ.

Kreativ Kreativ Zdroj: Kreativ.cz

Zdroj: Časopis Kreativ

Akční letáky