Věhlasný herec Vlasta Burian byl kromě jiného i velkým milovníkem kvalitního a chutného jídla. Přestože často pořádal pro své přátele gurmánské hostiny, on ani jeho manželka nikdy doma nevařili. Do svých služeb však zlákal tehdy jednoho z nejlepších českých kuchařů Jaromíra Trejbala. Dokonce ho přebral tehdy slavnému pražskému lahůdkářství Lippert, kde tehdy působil. A věděl, co dělá, protože jejich pracovní vztah trval celých osm let.

Je všeobecně známo, že Vlasta Burian dbal o svou postavu a rád jedl lehká jídla. Ze všeho nejvíce mu učarovala francouzská kuchyně. Ovšem jídlo, které mu od mistra kuchařů Trejbala doslova bralo dech? Bylo to jeho vyhlášené kuře s jablky, které se dnes oficiálně nazývá „Kuře Vlasty Buriana“ a připravoval je společně s milánskými špagetami. Přesvědčte se sami, že takto upravené kuře chutná opravu skvěle!

Opražte mandle

Nejprve mandle spařte ve vroucí vodě a oloupejte je. Poté je nasekejte nahrubo a nasucho je opražte na pánvi do růžova.

Opečte maso

Velká kuřecí prsíčka bez kůže rozdělte na menší porce, naklepejte, osolte, opepřete a po obou stranách propečte na rozehřátém oleji do měkka.

Dochuťte výpek

Do výpeku na pánvi po pečení prsou přidejte trochu kečupu, přisolte a povařte. Metličkou postupně všlehejte 50 g másla. Hotovou omáčku na talíř lehce přelijte přes jednotlivé porce.

Milánské nudle

Do misky vlijte 50 g rozpuštěného másla, přidejte 6 žloutků, špetku soli a rozšlehejte metličkou. Postupně vmíchávejte hrubou mouku, ve výsledku by vám mělo vzniknout řídké těsto jako kapání.

Přelijte ho do většího mikrotenového sáčku, v jeho jednom rohu vystřihněte 4 mm otvor a celý obsah vymačkejte do slané vařící vody. Po zhruba 4 až 5 minutách vzniklé uvařené nudle sceďte a propláchněte. Před podáváním na talíř je můžete překrájet na kratší kusy. Pro urychlení můžete použít samozřejmě kupované nudle nebo špagety.

Bez jablka by to nešlo

Oloupejte velké jablko, nejlépe sladké a vypíchněte z něho jádřinec. Poté jej pokrájejte na silná kolečka, která poprašte trochou mleté papriky. Plátky jablek pak osmahněte na pánvi s rozehřátým máslem. Když je budete obracet na druhou stranu, vložte do vykrojených středů syrové žloutky a osmahněte je společně s jablkem.

Jak pokrm servírovat?

Na talíř vložte nejprve špagety a na ně naservírujte kuřecí prso. Přelijte vypečenou šťávou s kečupem a na vrch položte jablko se zapečeným žloutkem. Posypte hrubě sekanými opraženými mandlemi. Nezbývá než popřát dobrou chuť.

Triky na křehké kuřecí maso

Aby bylo kuřecí maso vždy křehké a chutné, existuje několik triků, které můžete vyzkoušet. Prvním klíčovým krokem je marinování masa. Nechte kuřecí kousky namočené v marinádě alespoň několik hodin, ideálně přes noc. Marináda nejen dodá masu výraznou chuť, ale také pomůže změkčit vlákna, což zlepší jeho texturu a křehkost. Dalším trikem je použití kvalitního oleje nebo másla při smažení nebo pečení kuřecího masa. Tuk pomáhá udržet vlhkost v masu a zajišťuje, že se nevysuší během tepelné úpravy. Důležité je také nepečené kuřecí maso nepřesušit. Držte se doporučené doby pečení a teploty a pravidelně kontrolujte stav masa, abyste předešli přesušení.

Zdroje: ww.sever.rozhlas.cz, www.igurmet.cz, www.labuznik.cz, www.novinky.cz