Zdroje: YouTube.com, jaktak.cz

Kuřecí maso je velmi oblíbené, a to hlavně proto, že jeho úprava na rozdíl od vepřového či hovězího nezabere tolik času. Leckdy je ale poměrně těžké z něj připravit nějaký originální pokrm. Možná i vy si říkáte, že pečeného kuřete či kuřecích řízků už bylo dost. Příště proto vyzkoušejte plněná kuřecí stehna.

Stehenní řízky

Maso z kuřecích stehen v kuchyni zdaleka není tolik populární jako kuřecí prsa. Za tím stojí hlavně jejich vyšší obsah tuku. Toho ovšem není třeba se nějak obávat. Naopak. Ne nadarmo se říká, že tuk je nositelem chuti. Stehenní řízky jsou tedy díky němu podstatně chutnější a také šťavnatější. A co víc, kuřecí stehna jsou také oproti prsům levnější.

Kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Na dvě porce budete potřebovat 2 vykostěná kuřecí stehna s kůží, která si pár řezy, jak je vidět ve videu, rozevřete. Stehna osolte a opepřete. Následně si připravte fáš. Na ni použijte 4 lžíce namletého kuřecího masa. To si můžete buď zakoupit, nebo si jej vyrobit doma například z odřezků, které vám zbyly po porcování kuřete. Mleté maso rovněž osolte, opepřete, přidejte k němu lžíci dobrého koňaku a také 2 lžíce smetany s vyšším obsahem tuku. Všechno dohromady rozmixujte. Nakonec do fáše přimíchejte asi 2 lžíce pistácií.

Plnění masa

Hotovou fáš s pomocí lžíce přemístěte doprostřed kuřecích stehen a stehna zabalte obdobně, jako byste balili roládu. Aby se stehna při následné úpravě nerozevřela, zabalte je do potravinářské fólie a dobře utáhněte. Fólii chytněte za oba konce a se stehny několikrát přejeďte po pracovní desce. Díky tomu se fólie bezpečně stáhne a stehna bude držet v podobě úhledného válečku. Válečky na několika místech propíchněte a vařte je v dobrém kuřecím vývaru zhruba 15 minut. Díky malým dírkám ve fólii se vývar dostane i k masu.

Jednoduchá omáčka k masu

Mezitím, co se maso vaří, si můžete připravit oblíbenou přílohu a také jednoduchou omáčku. V rendlíku si zpěňte na másle jednu najemno nakrájenou šalotku, přidejte 2 lžíce koňaku a také 2 naběračky kuřecího vývaru, ve kterém se vaří stehna. Omáčku osolte, opepřete a nalijte do ní asi 3 lžíce smetany. Omáčku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

Maso po vaření osmažte

Nakonec z uvařených stehen opatrně sejměte potravinářskou fólii a ze všech stran je opečte na troše oleje. Díky tomu budou stehna ještě chutnější a zároveň bude kůže lehce křupavá. Servírujte je společně s omáčkou a preferovanou přílohou. Vůbec nejlépe budou chutnat se zeleninou opečenou na másle.