Zdroje: maminka.cz, vikend.hn.cz, fresh.iprima.cz

Byly doby, kdy se objevoval na menu v těch nejlepších českých restaurací. Kuřecí plátek s broskví býval mnohými považován za vrchol socialistické gastronomie. Své největší dny slávy ale zažíval hlavně v devadesátých letech, kdy si jej mnozí pravidelně připravovali k nedělnímu obědu. Poté bylo snadné na něj narazit hlavně v závodních jídelnách a v bufetech. A nakonec se kuře s broskví prakticky zcela vytratilo a doma si jej připravují jen opravdoví fajnšmekři. Tento devadesátkový pokrm ale zcela jistě má své kouzlo a možná bývá až neprávem odsuzován. Zavzpomínejte na devadesátá léta a dejte kuřecímu plátku s broskví ještě jednu šanci. Kdoví, třeba si jej nakonec znovu zamilujete!

Recepty z devadesátek

V devadesátých letech se vařilo o poznání jinak, než se vaří dnes. Zatímco v současné době mají lidé k dispozici neuvěřitelné množství potravin z celého světa a mohou si dovolit experimentovat, tehdy museli lidé pracovat s tím, co měli. Velké popularitě se tehdy těšila dobře známá jídla, na která se dnes už pomalu zapomíná. Patřily mezi ně například katův šleh, cmunda po kaplicku, ruské vejce anebo právě kuřecí plátek s broskví.

Připravit kuřecí plátek s broskví není nijak složitým úkolem. Vlastně stačí jen opéct kuřecí prso, položit na něj broskev z konzervy, tu zakrýt sýrem a všechno společně dát zapéct na 30 vteřin do mikrovlnky. Jde to ale i jinak. Poměrně moderněji. Někteří například používají čerstvé broskve, které před podáváním jen opečou na grilu. Jiní se zase snaží tento pokrm povznést na vyšší úroveň tím, že vymění eidam „třicítku” za goudu. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Napřed si ale tuto socialistickou lahůdku připravte tak, jak ji si ji všichni zamilovali nejvíce.

Kuřecí steak s broskví

Budete potřebovat:

4 kuřecí prsa

2 kompotované broskve

200 gramů másla

4 plátky sýru eidam

sůl

pepř

olej

Postup:

Kuřecí prsa si omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, zlehka naklepeme a osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, na kterém postupně kuřecí maso osmažíme z obou stran dozlatova. Na dno zapékací mísy poklademe nakrájené máslo a na něj položíme osmažené kuřecí maso. Na každý steak položíme půlku kompotované broskve a tu zakryjeme plátkem sýru. Všechno společně dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na asi 20 minut. Podáváme s hranolkami a zeleninovou oblohou.