Důležitou součástí tohoto receptu je cibule, surovina, která neoddělitelně patří do české kuchyně. Používáme ji jako základ pod maso, je součástí polévek i omáček, syrovou ji používáme třeba do salátů. Dodává pokrmům lepší a výraznější chuť. Jak jistě víte, cibule není jen jedna, jaký druh se na co hodí?
- Žlutá cibule - zvaná i kuchyňská cibule, a to pro své nejčastější využití v naší kuchyni, má výraznější chuť i vůni, používá se v teplé kuchyni, a to pod maso, do polévek, omáček.
- Červená cibule - cibule atraktivní barvy patří mezi ty aromatičtější, ale má jemnější chuť než cibule kuchyňská. Zpestříte jí salát, dodáte lepší chuť masovým špízům, hodí se i na grilování. Často se z ní připravuje i oblíbené cibulové čatní.
- Lahůdková cibulka - známá i pod názvem jarní cibulka, protože je tou první zelenou jarní cibulkou, co zahrada přinese. Má štiplavou aromatickou chuť, je skvělá do pomazánek, salátů nebo s ní můžete dokonale ozdobit své pokrmy.
- Bílá cibule - oblíbená ve středomořské kuchyni, využívá se i za syrova, protože má velmi jemnou sladší chuť
- Šalotka - můžete ji využít i jako náhražku pórku, nemá tak štiplavou chuť.
Nalákali jsme vás na nějaký cibulový recept? Vyzkoušejte ten náš s červenou cibulí.
Kuřecí prsa s cibulí a sýrem
Suroviny:
- 2 kuřecí prsa
- 2 lžíce oleje
- 2 červené cibule
- 1 balení sýru Camembert
- ½ červené papriky
- sůl a pepř
- Na podlití:
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 60 ml horké vody
Postup:
- Cibuli oloupejte, rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. Poté ji orestujte na rozehřátém oleji. Podlijte lžící hodké vody, osolte a asi 8 minut ji duste.
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a rozřízněte na plát, který lehce naklepejte. Poté osolte a opepřete z obou stran.
- Podušenou a vychladlou cibuli rozdělte na tři díly. Jeden a druhý díl rozprostřete na masové pláty, přidejte kousek sýra a proužek papriky. Maso přehněte a sepněte párátkem, jehlou nebo omotejte nití. Poslední díl cibule dejte na stranu kastrolu, vložte masové závitky a po obou stranách je orestujte.
- Poté cibuli nahrňte pod maso, přidejte obě omáčky a podlijte 60 ml horké vody. Duste zakryté pozvolna asi 10 minut.
- Podávejte zalité omáčkou, posypané dušenou cibulí.
Zdroje: www.vimcojim.cz, www.toprecepty.cz